x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Vacanta asta nu am facut nimic

Vacanta asta nu am facut nimic

06 Apr 2006   •   00:00

Vacanta de vara e un prilej de a scapa de un program strict, de restrictiile parintilor, de teme... Insa de foarte multe ori, tinerii inteleg gresit eliberarea de rigorile scolii. Iar timpul liber si-l ocupa doar cu petreceri pana dimineata, somn pana dupa-amiaza. Acest program se repeta aproape zi de zi, o vara intreaga. Specialistul Oana Maria Udrea, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", este de parere ca optiunile tinerilor pentru un anumit mod de petrecere a vacantei le sugereaza parintilor daca ceva este in neregula cu copilul lor. Astfel, daca adolescentul alege sa isi petreaca cea mai mare parte a timpului jucandu-se pe calculator sau distrandu-se cu prietenii, acesta ar trebui sa fie un semn de ingrijorare pentru parinti. "Pasind spre varsta adulta, tinerii cauta sa isi defineasca identitatea, vor sa se afirme ca persoane independente, asa ca in vacanta, cand au scapat de constrangerile programului de scoala, modul de petrecere a timpului liber merge pe aceeasi directie: a cautarii identitatii, a afirmarii ca persoane responsabile. De asemenea, alegerea de a-si petrece noaptea cu prietenii in cluburi si apoi toata ziua dormind poate constitui o marca a independentei sau a razvratirii adolescentilor", semnaleaza psihologul.

Implicare

Este indicat ca parintii sa observe cu atentie comportamentul tinerilor, sa incerce sa se implice in activitatile lor, sa fie alaturi de ei. "Parintii trebuie sa remarce daca este vorba despre activitati repetate excesiv, fara nici un beneficiu, cum ar fi iesirile in cluburi, privitul la televizor sau jocurile pe calculator. Adolescentul absorbit complet de aceste modalitati de petrecere a timpului liber se poate confrunta cu unele probleme. El se refugiaza in activitati de acest gen, ceea ce indica o anumita dificultate de adaptare. In cazurile extreme se poate ajunge chiar la depresii", atrage atentia specialistul Oana Maria Udrea.

SOMN. Tinerii care pierd noptile in cluburi, in fata blocului cu prietenii sau jucandu-se pe calculator sufera adesea dezechilibre atat la nivel fizic, cat si psihic. Tinerii pot ajunge la un grad acut de oboseala, din cauza insuficientei orelor de somn in intervale orare nerecomandate. "Daca dorm o zi intreaga, organismul nu se odihneste asa cum ar trebui", arata psihologul. In plus, tinerii care se obisnuiesc cu acest stil de viata vor avea dificultati de readaptare la programul scolar.

PARINTI. Programul de vacanta este bine sa fie stabilit impreuna cu parintii, care vin cu propuneri de activitati. Este important ca tinerii sa isi fixeze repere care vor reusi sa ii mobilizeze: date la care urmeaza sa plece in tabara, de exemplu. Implicarea si intelegerea parintilor in stabilirea programului sunt foarte importante. Insa impunerea unor restrictii nu va duce decat la conflicte.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului