x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Vara asta plec in tabara

Vara asta plec in tabara

29 Mar 2006   •   00:00

A scapat de grija de a se trezi devreme si de povara temelor... Copilul tau se poate juca acum in voie, de dimineata pana seara. Nu mai depinde decat de tine, ca parinte, daca jocurile ii vor fi utile, daca va invata ceva in cele trei luni de vacanta si daca urmatorul an scolar il va gasi mai pregatit, dar si mai relaxat.

Multi copii sunt obisnuiti sa-si petreaca vacanta mare uitandu-se la televizor sau jucandu-se la calculator, in fata blocului cu cheia legata de gat sau la tara, la bunici. Parintii trebuie sa stie insa ca exista o multitudine de posibilitati de petrecere a vacantei mari. De exemplu, unele muzee din Bucuresti organizeaza programe educative pentru copii pe perioada vacantei de vara. In cadrul acestor programe, ei pot sa alterneze studiul cu relaxarea si cu jocul.

Psihologul Oana-Maria Olteanu, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", este de parere ca cea mai buna solutie pentru cele trei luni de vacanta o constituie taberele. "Optiunile sunt variate si sunt conditionate de posibilitatile materiale ale parintilor. Insa un parinte care este atent la dezvoltarea emotionala si sociala a copilului sau poate sa gaseasca o formula adecvata, in care beneficiul vacantei sa fie resimtit de copil si sa reprezinte o adevarata sursa de incarcare a bateriilor pentru micut", arata psihologul.

Relatiile cu ceilalti copii

O tabara la munte sau la mare, cu anumite teme (de invatare a unei limbi straine, de speologie etc.) sau pur si simplu pentru relaxare, in compania mai multor copii de aceeasi varsta si sub supravegherea unor profesori. Aceasta este varianta cu cele mai multe beneficii pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.

"Pe masura ce cresc, copiii isi formeaza relatii interpersonale variate, iar legaturile cu cei de aceeasi varsta au un rol semnificativ in viata lor. Vechea idee conform careia doar parintii sau, mai rau, doar mamele conteaza in dezvoltarea psihologica a copiilor nu se mai sustine in prezent. La noi, copiii petrec mult timp in compania altor copii si acest aspect poate sa aiba o influenta notabila asupra dezvoltarii comportamentului si a gandirii", subliniaza psihologul Oana-Maria Olteanu. Relatiile cu cei de aceeasi varsta pot fi valorificate in tabere si in excursii.

Dezvoltarea autonomiei

Un alt beneficiu al taberelor il constituie dezvoltarea autonomiei. Copilul incepe sa se simta responsabil inca de la varste fragede: el trebuie sa-si care singur bagajul, sa aiba grija de lucruri, sa-si administreze banii de buzunar in asa fel incat sa ii ajunga pana in ultima zi. "Intre 6 si 12 ani este perioada cea mai potrivita pentru a merge in tabara. Este perioada cand se dezvolta simtul identitatii si al imaginii de sine. In tabara, copilul incepe sa fie autonom, isi creeaza relatii cu ceilalti copii, iar acestea inseamna un mare castig pentru dezvoltarea personala si emotionala a unui copil", precizeaza specialistul.

Este important ca parintii sa stie ca nu exista o varsta perfecta pentru prima tabara. Totul depinde de maturizarea socio-emotionala a fiecarui copil in parte. "Exista copii de 5 ani care pot pleca in tabara fara nici o problema de integrare si relationeaza foarte bine cu ceilalti. Dar sunt si copii de 10 ani care sunt inhibati, dependenti de parinti, pentru care plecarea in tabara poate fi un eveniment greu de depasit", avertizeaza psihologul.

LA BUNICI. In afara de tabere si excursii, mai exista varianta petrecerii vacantei la tara, la bunici. "O vacanta la tara inseamna prieteni noi, descoperiri... Si daca merge la tara, la bunici, copilul trebuie sa fie pregatit de parinti. Cei mai multi micuti sunt fericiti sa stea o vara intreaga in aer liber... Insa sunt copii care nu se pot adapta la conditiile de la tara. In aceasta situatie este esentiala o relatie buna cu parintii. Atunci cand copilul nu se simte bine, el trebuie sa spuna. Iar mami si tati nu trebuie sa-l lase sa stea mult intr-un loc unde nu-i place. In caz contrar, micutul va incepe sa se simta abandonat, va refuza sa comunice", arata psihologul Oana-Maria Olteanu.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Este foarte important ca micutul sa-si doreasca sa fie un timp autonom. "Iar in cazul in care copilul nu isi exprima dorinta de a merge in tabara, atunci este nevoie de sustinere din partea parintilor. Exista copii foarte timizi, dependenti de parinti, extrem de emotivi. Acestora aproape ca le este teama sa plece undeva fara parinti. In aceste situatii este importanta pregatirea copilului pentru un asemenea eveniment. Trebuie ca parintii sa se asigure ca micutul se intelege cu ceilalti copii, sa organizeze situatii similare celor cu care se va confrunta in tabara: de exemplu, o dupa-amiaza in care sa isi lase copilul la niste prieteni", arata psihologul Oana-Maria Olteanu.

Stiri

JUCARII. Copiii ar putea sa isi imbunatateasca conditia fizica daca jucariile ar fi mai grele, sustine un grup de cercetatori de la Indiana State University. Profesorul John Ozmun a realizat impreuna cu echipa sa un studiu pentru a observa daca greutatea jucariilor ar putea avea un impact asupra siluetei micutilor. Participantii la studiu aveau intre 7-8 ani si au fost monitorizati in timp ce se se jucau cu masinute care cantareau 1,3 kg. Concluzia cercetatorilor americani este ca in timpul jocului, copiii au ars mai multe calorii decat atunci cand se jucau cu masinute cu o greutate normala. In plus, frecventa batailor inimii a crescut.

INOVATIE. O echipa de medici de la spitalul Great Ormond Street din Marea Britanie a descoperit o metoda de a testa cu acuratete maxima problemele respiratorii ale copiilor sub cinci ani. Copiii foarte mici nu se pot adapta tehnicilor speciale de respiratie necesare pentru testele conventionale. De aceea, medicii britanici au creat tehnica Multiple Breath Washout: copilul respira linistit printr-o masca in timp ce se uita la desenele animate preferate. Masca este conectata la un aparat care indica volumul de aer care intra si iese din plamani, analizand in acelasi timp calitatea gazului.

OBEZI. In SUA, taberele care se bucura de cel mai mare succes sunt cele pentru copiii supraponderali si obezi. Astfel, pe parcursul vacantei de vara, copiii cu varste intre 5-13 ani invata cum sa manance corect si ce exercitii fizice li se potrivesc. De asemenea, acesti copii aflati sub supravegherea unui psiholog capata incredere in sine si renunta la izolare prin comunicarea cu alti copii care sufera de aceeasi problema. Taberele de acest gen au drept scop restabilirea greutatii normale a copiilor.
×