x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 120 de ani - "In memoriam Carol Davila"

120 de ani - "In memoriam Carol Davila"

10 Dec 2004   •   00:00

Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti a marcat ieri 120 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Carol Davila, initiator al ideii de Scoala Medicala Superioara in tara noastra si ctitor al Universitatii ce azi ii poarta numele.

MAGDA MARINCOVICI

European prin nastere si formatie, Carol Davila si-a legat numele de organizarea moderna a spitalelor din tara si a corpului sanitar militar si civil, de infiintarea institutiei medicului de arondisment, de intemeierea Gradinii Botanice. Datorita contributiei lui Carol Davila au luat fiinta in tara noastra o serie de societati stiintifice: "Societatea medicala" (1857), "Societatea de cruce rosie" (1876), "Societatea stiintelor naturale" (1876), precum si doua reviste medicale: Monitorul medical (1862) si Gazeta medicala (1865). In razboiul pentru independenta (1877-1878) a condus serviciul militar al armatei.

FONDATORI. Printre profesorii de seama care au contribuit la dezvoltarea invatamantului in Facultatea de Medicina din Bucuresti se numara, alaturi de Carol Davila, Iacob Felix (1832-1905), fondatorul scolii de igiena, cu preocupari de medicina generala, Alexandru Marcovici (1835-1886), initiatorul clinicii medicale; Nicolae Turnescu (1819-1890) si Constantin Dumitrescu-Severeanu (1840-1930), intemeietorii clinicii chirurgicale, Zaharia Petrescu (1841-1901), fondatorul terapeuticii medicale; Alexandru Sutzu (1837-1919), care pune bazele medicinii legale si ale psihiatriei.

Rectorul UMF Bucuresti, prof. univ. dr. Florian Popa, a subliniat in cadrul sesiunii omagiale: "Continuatoare a traditiilor Scolii Nationale de Medicina si Farmacie, Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» Bucuresti si-a asumat misiunea educarii si formarii de specialisti de inalta tinuta in domeniul ocrotirii sanatatii, invatamantului si cercetarii stiintifice. Cu siguranta, in secolul ce a urmat fondarii celei ce avea sa reprezinte prima institutie de invatamant medical si farmaceutic din Romania, multe alte mari universitati au imbratisat acest scop. Totusi, cred ca spiritul de pionierat si idealismul care i-au animat pe fondatorii nostri continua sa dea Universitatii de Medicina si Farmacie «Carol Davila» o vitalitate distincta in lumea academica romaneasca".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă carol