x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 7 mituri despre cancerul de sân

7 mituri despre cancerul de sân

16 Oct 2009   •   00:00
7 mituri despre cancerul de sân

La femei, cancerul de sân are cea mai mare incidenţă în populaţie: 1 din 8 femei riscă să fie diagnosticată cu cancer la sân. Avem prostul obicei de a ne alunga temerile printr-un argument pe cât de vechi, pe atât de prost: "Nu mi se poate întâmpla tocmai mie". Cu toate zvonurile şi controversele ce privesc cancerul mamar – ce îl provoacă, cum pui diagnosticul şi cum îl tratezi – nu mai ştii ce să crezi. Sau să faci. Un lucru e sigur: capacitatea de a separa adevarul de ficţiune ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte.



Iată şapte mituri despre cancerul de sân:

1. Un nodul la sân înseamnă întotdeauna cencer

Realitate: 80% din noduli sunt benigni, ceea ce înseamnă că nu sunt canceroşi. În ciuda acestui fapt, orice femeie care descoperă un nodul, ar trebui să consulte imediat medicul şi să să-şi facă o mamografie.

2. Mamografiile pot cauza răspândirea cancerului

Realitate: o mamografie, care înseamnă, în esenţă, o radiografiere a sânului, nu răspândirea cancerului. Nici examenul radiologic şi nici palparea sânilor nu cauzează răspândirea acestei boli. În plus, mamografia este cea mai bună metodă de depistarea precoce a cancerului pentru femeile cu vârsta de peste 40.

3. "În familia mea nu au existat persoane care să fi avut cancer, aşa că nici eu nu voi avea"

Realitate: Dr. Marisa Weiss, medic oncolog şi preşedinte fondator al breastcancer.org, a declarat că deşi femeile cu antecedente familiale au un risc ridicat să se îmbolnăvească de cancer, factorii de mediu, cum este fumatul, medicaţia şi dieta pot influenţa apariţia cancerului de sân. Doar pentru că o femeie nu are antecedente familiale, asta nu înseamnă că la ea nu există riscul de îmbolnăvire.

4. Mamectomia este cea mai bună metodă de a înlătura cancerul la sân şi a preveni reapariţia acestuia

Realitate: Foarte puţine femei diagnosticate cu cancer de sân au, de fapt, nevoie de o mamectomie. Dr. Diana Zuckerman, preşedinte al Centrului Naţional de Cercetare pentru Femei şi Familii: "De fapt, cele mai multe dintre femeile care fac mamectomii, nu au nevoie de asta". Zuckerman a spus că aproximativ 75 la sută din femeile care au cancer la sân nu au nevoie mamectomie, ci de chimioterapie şi radiaţii.

5. Femeile tinere sunt la fel de expuse riscului de cancer la sân ca şi cele în vârstă


Realitate: Femeile care au peste 50 de ani sunt mult mai expuse acestui risc.

6. Cancerul de sân este fatal

Realitate: "Cancerul de sân nu este fatală", susţine dr. Zuckerman. "Ceea ce face această boală fatală este răspândirea în alte părţi ale corpului şi pătrunderea în ganglionii limfatici, plămâni şi alte organe." Cancerul se poate raspandi, de asemenea, în oase şi sânge, lucru care creşte riscul de deces.

7. Bărbaţii nu fac cancer la sân

Realitate: În SUA, Societatea Americană de Cancer estimează că vor exista mai mult de 2.000 de cazuri noi de cancer mamar invaziv diagnosticate la bărbaţi în acest an, şi aproximativ 450 de oameni vor muri din cauza acestei boli. În prezent, cancerul de sân este de 100 de ori mai frecvent la femei.  Femeile a căror tată e diagnosticat cu cancer la sân prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească, lucru valabil şi în cazul femeilor a căror mama are cancer la sân. (V.A.)

×