x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei A trecut primul val, vine al doilea!

A trecut primul val, vine al doilea!

de Magda Marincovici    |    21 Ian 2010   •   00:00
A trecut primul val, vine al doilea!
Sursa foto: /Stockxpertcom

Spre sfârşitul lui ianuarie este aşteptat al doilea val de gripă pandemică. Virusul H1N1 este mai virulent la temperaturi scăzute. Recent, Fadela Chaib, purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a precizat că gripa pandemică va mai dura "câteva anotimpuri".



Al doilea val de gripă pandemică ar putea lovi până la începutul lunii martie. La ora actuală, majoritatea cazurilor noi de îmbolnăviri se înregistrează în judeţele Buzău şi Mureş, precum şi în municipiul Bucureşti. Zilnic, sunt consemnate decese din cauza gripei pandemice. Totuşi, cererea populaţiei de imunizare contra virusului H1N1 a scăzut foarte mult, după câteva zile în care isteria vaccinării a luat dimensiuni neaşteptate, ceea ce a determinat închiderea centrelor de vaccinare din spitale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, până acum, numărul persoanelor imunizate este de 1,2 milioane. În prezent, vaccinarea contra virusului H1N1 se efectuează în cabinetele medicilor de familie, care au prioritate la aprovizionarea cu vaccin. Ministrul Cseke Attila a precizat că, la nivel judeţean, sunt 1.706.434 de doze de vaccin neutilizate.

VACCINAREA COPIILOR
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a anunţat că din februarie pot fi vaccinaţi copii între 6 şi 16 ani. Potrivit statisticilor, la categoria de vârstă 6-16 ani sunt aproximativ 2,2 milioane de copii şi elevi. În acest sens, ministrul Cseke a declarat: "Va fi nevoie de acordul scris al părintelui. (...) Obligatoriu trebuie cerut punctul de vedere al părintelui şi părintele poate să spună da sau nu (...), în absenţa acelui consimţământ scris, copilul nu poate fi vaccinat în şcoală".

"Ce a fost mai rău poate a trecut", totuşi este imposibil de a anticipa acţiunea virusului în următoarele luni, mai ales în emisfera sudică se va înregistra un nou sezon gripal, a declarat recent Margaret Chan, director OMS. Din aprilie până în prezent, în lume, au fost raportate circa 14.000 de decese din cauza gripei pandemice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ah1n1 gripa noua