x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Accidentul care stâlceşte cuvintele

Accidentul care stâlceşte cuvintele

de Florin Condurateanu    |    02 Aug 2011   •   21:00
Accidentul care stâlceşte cuvintele

Cand vasele se blocheaza cu cheaguri sau acestea sunt stramtate grav de depunerile de grasimi apare accidentul vascular cerebral denumit is­chemic, din cauza neirigarii suficiente cu sange. Accidentul vascular cerebral lasa in urma morti sau paralizati.

Uneori apar accidente vasculare cerebrale tranzitorii. Semnele trec peste cateva minute, iar cel mai adesea se repeta. Greseala este ca aceste semne nu sunt luate in seama, desi ele anunta ca va urma un accident vascular cerebral masiv si sever.

In atacul cerebral apar tulburari de vedere, apoi pareze si plegii, adica paralizii mai mari sau mai mici, respectiv pe cate o jumatate de corp. Alt semn al accidentului vascular cerebral este tulburarea de vorbire. In creier exista zone de limbaj articulat in emisfera stanga la dreptaci, care sunt 85%, si in emisfera dreapta la stan­gaci. Cand acesti centri din creier sunt afectati de atacul vascular cerebral, apa­re afazia.

Una dintre tul­bu­ra­rile de vorbire produse de accidentul vascular cerebral este numita surditate ver­bala. Omul aude bine, nu e surd, dar se com­porta ca si cand n-ar auzi, fiind­ca nu intelege nimic din semnificatia cuvantului. E ca si cand ai vorbi intr-o limba straina. Nu-si recunoaste nici propriile cu­vin­te, ros­tes­te fraze aiurea, vor­beste tot timpul, are logoree, dar cuvintele sunt fara sens, fara nici o legatura cu intrebarea pusa. Il intrebi cum s-a im­bol­na­­vit, si el raspunde: "M-am im­bol­na­vit fiindca tara mi-a intrat in ca­me­­ra si a deschis fri­gi­derul". Incepe cu un cuvant in tema si apoi bate cam­pii.

Apar si agramatismele. Bolnavul cu accident vascular cerebral fo­lo­ses­te gresit cuvintele: "Inchide robinetul de la chiuveta ca e prea multa lumina". Altii nu spun nici un cuvant decat daca le canta. Cuvintele cantate le pronunta corect. Bolnavul spune "Tatal nostru" ca pe apa, dar nu poate pronunta corect cuvintele disparate din aceasta rugaciune. Uneori, o su­fe­rinta vasculara produce o virusare in vorbire si apar tot timpul expresii, ca un automatism. Acestea sunt tulburari de intelegere a limbajului. Altor bolnavi le arati pixul, dar nu stiu sa-l denumeasca printr-un cuvant. Nu pot rosti cuvantul pix, dar arata cu mana gestul de a scrie. Aceasta tulburare de vorbire e tre­ca­toare, omul isi revine, dar, daca nu se trateaza, defectul se adanceste. Bolnavul trebuie sa se trateze si pentru accident vascular cerebral, dar sa faca si o recuperare de afazie in vorbire, adica lectii de reinvatare a alfabetului, a cuvintelor, mai ales dupa un accident vascular cerebral sever.

×
Subiecte în articol: accident vascular cerebral