x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ace mortale

de Oana Antonescu    |    11 Aug 2008   •   00:00
Ace mortale

SFATURI ● Primul ajutor în şocul anafilactic
Recent, un bărbat din Vaslui a murit din cauza înţepăturilor de viespe. Acesta a avut multe înţepături, şi fiind probabil alergic a făcut şoc anafilactic şi a murit.



SFATURI ● Primul ajutor în şocul anafilactic
Recent, un bărbat din Vaslui a murit din cauza înţepăturilor de viespe. Acesta a avut multe înţepături, şi fiind probabil alergic a făcut şoc anafilactic şi a murit.

"Statisticile arată că între 5% şi 15% din populaţie este alergică la veninul de albină şi viespe. În 0,8% dintre cazurile alergice, înţepătura este fatală", precizează doctor Adrian Iliescu, medic specialist în medicină de urgenţă în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă.
Pentru a evita răspîndirea veninului în ţesuturi se vor extrage acul şi punga cu venin, care rămîn în piele de obicei după înţepătura de albină. Acul va fi extras cu unghia, cu o lamă subţire sau cu o pensă, căutînd să nu-l presaţi mai adînc în piele, căci în acest caz edemul se agravează, avertizează doctorul Adrian Iliescu. Gheaţa sau apa rece aplicată local încetineşte absorbţia veninului şi micşorează edemul, atenuează durerea şi  starea de mîncărime.

URGENŢĂ MEDICALĂ. Există situaţii mai grave, cînd veninul de albină poate provoca şocul anafilactic. "Decesul poate surveni rapid prin insuficienţă cardiorespiratorie. Totuşi, aceste cazuri sînt foarte rare", apreciază doctorul Adrian Iliescu. În primă fază, şocul anafilactic se manifestă prin senzaţie de leşin, frisoane şi transpiraţii. Dar trebuie reţinut că starea se poate agrava rapid prin constricţia căilor aeriene superioare, scăderea presiunii arteriale şi puls slab perceptibil. "Tot ceea ce putem să facem pentru o persoană care suferă un şoc anafilactic este să o transportăm de urgenţă la cel mai apropiat spital, unde i se va administra adrenalină", semnalează doctorul Adrian Iliescu. Persoanele care ştiu că sînt predispuse la şoc anafilactic trebuie să ia cîteva măsuri de prevenire. Despre această predispoziţie vor fi informate familia, colegii, prietenii. Ei pot astfel să acţioneze prompt în cazul unui şoc anafilactic, ceea ce este decisiv, deoarece în aceste situaţii este o cursă contra cronometru. De asemenea, persoana predispusă se va îngriji să aibă cu sine un dispozitiv portabil de injectare a adrenalinei (AnaPen). Acesta este format dintr-o seringă sterilă plină cu adrenalină. Ea va fi folosită imediat după o înţepătură pentru a stopa declanşarea şocului anafilactic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă anafilactic