x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Actualităţi in oncologie

Actualităţi in oncologie

de Magda Marincovici    |    21 Dec 2007   •   00:00
Actualităţi in oncologie
Sursa foto: Jurnalul foto/

"Actualităţi in oncologie" este tema principală a "Zilelor Institutului Clinic Fundeni" in perioada 20-21 decembrie. Tema evenimentului din acest an s-a impus din cauza numărului in creştere a pacienţilor cu cancer.

"Actualităţi in oncologie" este tema principală a "Zilelor Institutului Clinic Fundeni" in perioada 20-21 decembrie. Tema evenimentului din acest an s-a impus din cauza numărului in creştere a pacienţilor cu cancer.

Din aproximativ 65.000 de pacienţi internaţi anual la Institutul Clinic Fundeni (ICF), jumătate sunt diagnosticaţi cu cancer. Este unul dintre motivele pentru care anul acesta, in cadrul Zilelor ICF, tema majoră a fost "Actualităţi in oncologie". La acest eveniment sunt cooptate Institutul de Boli Cardiovasculare "CC Iliescu" şi Institutul Oncologic Bucureşti (IOB).

"La ora actuală, la ICF, pacientul cu cancer - digestiv, renal, pediatric, cu manifestări neurologice, hematologice etc. - poate fi rezolvat de la diagnostic şi pănă la tratament la standarde europene", spune prof. dr Cristian Gheorghe, directorul medical al ICF. Astfel, in cadrul ICF sunt aplicate metode noi de depistare precoce a cancerului. Specialiştii de la IOB contribuie cu experienţa lor la aplicarea terapiei oncologice, iar cei de la Institutul "CC Iliescu" contribuie la ţinerea sub control a efectelor secundare ale acestei terapii la nivelul aparatului cardiovascular.

AVERTISMENT. Prof. dr Cristian Gheorghe precizează că, din totalul pacienţilor cu cancer internaţi la ICF, aproximativ 16.000 au cancer de colon. De altfel, Societatea Americană a Cancerului a anunţat recent că, la nivel mondial, cancerul de colon ocupă locul I in privinţa numărului de victime atăt la femei, căt şi la bărbaţi, surclasănd cancerul de săn şi cel de plămăn. Pe lăngă factorul genetic, in apariţia cancerului de colon sunt implicate alimentaţia şi stilul de viaţă dezechilibrate. In cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe metode noi de vizualizare a cancerului in stadii incipiente: endoscopia in banda ingustă şi endomicroscopia optică laser confocală. Depistarea bolii poate fi făcută inclusiv prin endoscopia clasică, dar la ora actuală se inregistrează un deficit de aparate şi de specialişti in endoscopie.

Cu ocazia Zilelor ICF au fost prezentate granturile obţinute şi dotările efectuate in 2007.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă