x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărat sau fals

Adevărat sau fals

de Georgeta Licsandru    |    14 Oct 2007   •   00:00

Fructoza este mai bună decăt zaharoza?Adevărat. Fructoza este zahărul din miere şi fructe.

Fructoza este mai bună decăt zaharoza?

Adevărat. Fructoza este zahărul din miere şi fructe. Avantajul fructozei este că se asimilează mai incet şi eliberează energia mai incet decăt zaharoza. In acest fel sunt evitate şocurile insulinice, creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei.

Unele medicamente sunt lipsite de riscuri chiar dacă sunt administrate pe termen lung? Fals. Medicamentele sunt substanţe chimice care acţionează asupra organismului. Cu căt un medicament este mai eficient, cu atăt sunt mai periculoase supradozările şi administrarea pe termen lung. Iată numai două exemple: banala aspirină provoacă hemoragii gastrice, iar paracetamolul are efect hepatotoxic prin supradozare. Nerespectarea dozelor de insulină poate pune in pericol viaţa diabeticilor.

Răsul ne ajută să ne eliberăm de stres?

Adevărat. Specialiştii susţin că un minut de răs in hohote este echivalent cu 40 de minute de relaxare. In timp ce rădem, in organism scade nivelul hormonilor stresului (cortizolul şi adrenalina) şi creşte nivelul endorfinelor, cunoscute ca hormonii stării de bine.

Fumătorii au nevoie de suplimente cu antioxidanţi?

Adevărat. Fumătorilor le sunt recomandate suplimentele nutritive cu vitaminele A, E şi C, deoarece ţigările provoacă scăderea nivelului de antioxidanţi in organism. Se ştie că zece ţigări fumate distrug tot atăta vitamina C căt se găseşte intr-o lămăie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă