x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adidasi si penicilina

Adidasi si penicilina

de Florin Condurateanu    |    11 Iul 2005   •   00:00

Iata o informatie in masura sa te buimaceasca nitel, din prea lunga purtare de adidasi ajungi sa iei penicilina. Asa de dragi le-au devenit adidasii tinerilor, incat ar dormi incaltati cu ei, nu se mai despart de aceasta incaltaminte sport.
Colac peste pupaza, a revenit la moda si purtarea tenisilor. Aceste incaltari sport nu asigura o aerisire a piciorului, in acest mediu cu transpiratie, caldura si lipsa de aer se cuibareste o flora spontana si apare micoza interdigitala. Intre degetele picioarelor apar cruste albicioase, care se desprind si produc mancarimi. Partea rea e ca ciupercile creeaza si mici fisuri in piele si acolo se cantoneaza streptococul.
Acesti microbi nu dau infectie intre degete, ei migreaza si provoaca erizipel, o celulita a gambei. Gamba se umfla, se inroseste puternic si apare febra de 38-39 de grade. Tratamentul este cu penicilina. Dar pericolul este ca erizipelul sa recidiveze, apoi el devine cronic, edemul se permanentizeaza si omul se trezeste cu un picior mai umflat fata de celalalt. Tocmai de aceea trebuie sa se trateze si ciuperca, ce a dat micoza intre degete si a inlesnit erizipelul.

Intre degete se pun mici suluri de tifon, astfel incat sa stea departate, sa se aeriseasca spatiul dintre ele si sa se usuce iritatia. Dar trebuie decontaminati si adidasii. Se fac niste somoioage cu vata pe un bat si se tamponeaza cu formol tot interiorul adidasilor. Apoi adidasii se tin impreuna cu tampoanele cu formol intr-o punga de plastic strans legata la gura, astfel incat incaltamintea sport sa stea in mediu de formol 24 de ore. Apoi adidasii se aerisesc 2-3 zile.
Nu trebuie purtati ciorapi din plastic, care mentin spori de ciuperci chiar daca sunt spalati. Se recomanda mai ales ciorapii din bumbac. Si oricum, vara e bine sa se poarte sandale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă