x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adio hapuri in timpul sarcinii

Adio hapuri in timpul sarcinii

de Magda Marincovici    |    17 Feb 2004   •   00:00

Unele medicamente pot afecta nou-nascutul. In perioada sarcinii, femeia trebuie sa stie ca unele medicamente sunt interzise. Viitoarea mama trebuie sa fie informata asupra acestui subiect, pentru a nu pune in pericol fatul.

Consecintele medicamentelor sunt diferite in functie de termenul de evolutie a sarcinii. Adesea urmarile sunt pe termen lung si dramatice. In primele trei luni de graviditate, efectele medicamentelor pot fi grave, mai ales pentru viitoarea mama. Ea poate fi subiectul unui avort precoce cu riscul unei hemoragii. MALFORMATII. Intre a patra si a sasea luna de sarcina se formeaza organele viitorului copil. Medicamentele inghitite in aceasta perioada de dezvoltare a sarcinii pot avea un efect nefast. Ele pot fi cauza a numeroase malformatii severe.

REANIMARE. Din a saptea luna de graviditate, anumite medicamente luate de mama pot sa treaca in sangele fatului. De aici, ele revin in sangele mamei. Daca acest circuit nu are loc, este posibil ca sugarul sa vina pe lume "intoxicat" cu unele substante din compozitia medicamentelor ce n-au fost eliminate. Este cazul calmantelor care au consecinte negative asupra capacitatii de respiratie a sugarului, ceea ce explica de ce unii nou-nascuti sunt retinuti un timp in sectiile de reanimare.

AUTOMEDICATIE.
Medicul ginecolog Daniel Popescu atrage atentia femeilor care sunt insarcinate ca trebuie sa evite automedicatia. "De asemenea, cand medicul ii prescrie o reteta, acesta trebuie sa se intereseze daca femeia are intentia sa faca un copil, pentru a elimina pericolul ca medicamentele prescrise sa afecteze o eventuala sarcina

Extrem de toxice pentru fat
Studii de ultima ora demonstreaza sensibilitatea accentuata a fatului la unele medicamente antiepileptice, la hormonii sexuali de sinteza, vaccinurile vii atenuate, tip vaccin rujeolic, rubeola, febra galbena, vaccinuri antipoliomielitice. In aceste conditii, femeile active sexual, care isi doresc sa aduca prunci pe lume, trebuie sa aiba grija cand sunt in situatia de a li se prescrie si a urma aceste tratamente.

Fara aspirina
Aspirina ar putea creste cu 80% riscul unei sarcini extrauterine. Dintre medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, aspirina este cea mai cunoscuta, cea mai utilizata in lume si procurata fara reteta medicala. Un studiu realizat pe un esantion de 1.000 de gravide arata ca riscul unei sarcini false creste cu 80%. In schimb, s-a constatat ca paracetamolul, medicament de asemenea foarte folosit, nu prezinta acest risc.

×
Subiecte în articol: dezvoltare sarcina