x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Afecţiunile hepatice, de la diagnosticare la stadiul final

Afecţiunile hepatice, de la diagnosticare la stadiul final

29 Sep 2018   •   20:44
Afecţiunile hepatice, de la diagnosticare la stadiul final

Dr. Teodora Pop, medic primar la  Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie “Prof. Dr. Octavian Fodor”  are în spate ani de practică şi cercetare în domeniul specialităților medicale Medicină Internă,  Gastroenterologie și Hepatologie. Cum ficatul este un organ îndelung răbdător şi de cele mai multe ori, semnalele pe care ni le dă sunt tardive, am invitat-o pe Dr. Teodora Pop să creioneze  tipologia afecţiunilor hepatice şi portretul bolnavului hepatic.

De la hepatite virale, la hepatită etanolică

De cele mai multe ori, stadiile iniţiale ale hepatitelor virale sunt diagnosticate întâmplător. Atunci când apare simptomatologia clinică, pacientul poate fi într-o fază acută sau într-o fază cronică avansată.

Forma acută înseamnă că boala se dobândeşte ca urmare a unei transfuzii, a unei intervenţii medicale sângerânde şi se manifestă acut, imediat după perioada de incubare. În fazele cronice avansate, principala manifestare clinică se încadrează în aşa-numitul sindrom de astenie, adinamie și fatigabilitate. Şi având în vedere ritmul de viață pe care îl avem acum, putem foarte uşor să-l confundăm cu oboseala datorată muncii, datorată orelor suplimentare. Ceea ce constituie un  avantaj în prezent sunt controalele medicale periodice susținute de către angajatori, dar şi faptul că pacienţii se prezintă la medic mult mai repede. Astfel, în cazul unor analize de laborator modificate, în special creşterea transaminazelor, un sindrom de hepatocitoliză, cum îl numim noi, ar trebui să se recomande pacientului testarea markerilor virali pentru eventuala prezență a unei infecții cu virusul hepatitei B sau C. Atunci putem depista uşor aceste forme de hepatite virale.

În ceea ce privește hepatita etanolică, datorată consumului de alcool, dacă consumul de alcool se oprește, simptomatologia remite și evoluția poate fi favorabilă. Dacă pacientul reia consumul de alcool în formă cronică, evoluția va fi spre apariția cirozei hepatice. Acest tip de pacienţi au o simptomatologie clară, dar de cele mai multe ori ei neagă consumul. Uneori, nici familia nu cunoaște volumul consumului, pentru că adesea acesta se face pe ascuns, faţă de familie şi societate şi debutul bolii are loc doar în stadiile avansate ale bolii, atunci când, de obicei, apare ciroza hepatică. Sfatul medicului este esențial.

Sindromul metabolic şi hepatocarcinomul

Cel mai mare pericol pentru apariția hepatopatiilor cronice..............................

Citește mai departe despre BOLILE FICATULUI

×