x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alarmă, sângerează tubul digestiv

Alarmă, sângerează tubul digestiv

de Florin Condurateanu    |    03 Feb 2012   •   21:00
Alarmă, sângerează tubul digestiv

Orice pierdere de sange prin niste leziuni aflate pe lungimea tubului digestiv este denumita de medici hemoragie digestiva. Mici rani, leziuni pe tubul digestiv pot aparea de la cavitatea bucala pana la anus. Adica si in gura, si in faringe, si in esofag, si in stomac, si in instestinul subtire de 6-7 metri, dar si in intestinul gros de 1,5 metri. Ba chiar la anus.

Hemoragiile digestive reprezinta chiar mari urgente medicale fiindca din cauza unei astfel de hemoragii se poate muri si medicii alearga sa intervina in saloanele de terapie intensiva.

Hemoragiile digestive sunt considerate superioare cand provin din leziunile plasate pe esofag, stomac, duoden. Hemoragiile digestive inferioare isi au locul in intestinul subtire, in cel gros sau in orificiul anal. Exista si o alta clasificare: hemoragii digestive oculte si altele obscure. In cele oculte pierderile de sange sunt in cantitate mica, dar zilnice. Ele nu sunt observate fiindca nu aduc coloratia rosie si fiindca se elimina o cantiate de doar zece cinsprezece mililitri de sange. Dar din cauza hemoragiilor oculte organismul este saracit de fier, acestea duc la anemie, caci pierderea de fier nu se mai poate reface. Hemoragile obscure apar in varsaturi, dar si in scaun si, in general, coloratia sangelui se poate observa.

In hemoragiile obscure trebuie facut examen cu endoscopul sau cu colonoscopul in cazul intestinului gros. O explorare de actualitate se face cu o capsula care se inghite. Capsula inmagazineaza imagini video in timpul calatoriei prin intregul tub digestiv. Cele mai frecvente si peri­culoase hemoragii digestive sunt cele superioare. Suferindul vomita sange proaspat sau partial digerat cu cheaguri amintind de zatul de cafea. Cand sangele se pierde prin scaun, in asa-zisa melena, culoarea scaunului este neagra, consistenta este moale, materiile fecale lucioase precum pacura. E semnul ca tranzitand intesti­nul in minimum 8 ore hemoglobina din sangele pierdut se transforma in hematina de culoare mai inchisa, rosu inchis.

Aceasta pierdere de sange este cauzata, de regula, de rupturi de vase mai ales in ulcerele gastrice, dar si in cele duodenale. Pierderea de sange apare si ca urmare a ruperii varicelor de pe esofag in fazele grave ale cirozei. De la primele pierderi de sange in scaun sau in varsaturi omul trebuie sa fuga la medic, caci hemoragia oricand se transforma intr-o hemo­ragie de mari proportii.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei