x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alcoolul si infarctul de os

Alcoolul si infarctul de os

06 Apr 2005   •   00:00

Multe pacate sunt puse in carca alcoolului si asta pe buna drepate. Mai putini stiu insa ca bautura varsata fara nici o noima pe gatlej poate distruge si un os, capul femurului, cel care face parte din importanta articulatie a soldului.


  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI
  • Dupa chefuri cu duiumul, alcoolul distruge reteaua de vase din capul femurului si se petrece asa-numitul infarct de os, masa osoasa nu mai primeste oxigen, capul femural se necrozeaza si se turteste, astfel ca articulatia nu mai are conditii sa functioneze perfect, asa cum o cere rolul ce-l joaca in ansamblu organismului. O multime de oameni sufera de artroza articulatiei din sold. Si, in mod surprinzator, artroza aceasta a soldului, care inseamna uzura articulatiei, nu este provocata decat rar de varsta, batranetea nu conduce de regula la artroza soldului numita coxartroza. Articulatia soldului este locul unde se intalnesc doua oase importante, capul femurului, care este o sfera aproape perfecta, trebuie sa se armonizeze, sa intre cu exactitate in bazin, intr-un fel de cupa la fel de lustruita, "sapata" in bazin. Cele doua suprafete, capul femural si farfuria, cupa din bazin, trebuie sa aiba o netezime perfecta pentru a evita frecarea dintre cele doua suprafete osoase. Articulatia soldului are o mobilitate importanta pe mai multe directii, in plus, ea suporta greutatea corpului, ba este obligata sa preia si socuri, in timpul alergarii, in timpul caratului unor greutati etc.

    Tot ce distruge netezimea suprafetelor osoase in contact, adica netezimea capului de femur si netezimea cupei care primeste femurul in bazin, duce la artroza, adica la coxartroza. Se distruge mai intai cartilajul, iar cand se freaca os pe os apar dureri mari. Profesor doctor Andrei Firica, presedintele Societatii romane de ortopedie si seful Clinicii de ortopedie a Spitalului Colentina, lamureste in articolul urmator situatiile care genereaza artroza articulatiei soldului.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă