x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alcoolul si tutunul

Alcoolul si tutunul

de Florin Condurateanu    |    14 Dec 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Oamenii care nu fumeaza si nu stau intr-o atmosfera de fum de tigara fac in proportie de doar 3% cancer de laringe, trahee, cancer de limba. Dar cei care fumeaza au risc 75% de a se imbolnavi de cancer in zona ORL.

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu spune ca cercetarile au aratat ca fumatorii de un pachet pe zi dupa 20 de ani pot face cancer de cai respiratorii superioare. Iar cei care fumeaza doua pachete pe zi sunt in pericol ca dupa 10 ani sa faca cancer de cai respiratorii superioare. Combinatia dintre tutun si alcool este o veritabila dinamita in pericolul imbolnavirii de cancer ORL.

Alcoolul sporeste actiunea rea a tutunului. Alcoolul produce vasodilatatie, ce favorizeaza absorbtia mare a substantelor toxice cancerigene din tutun in organism. Alcoolul tare alb este mai putin periculos decat alcoolul tare colorat, caci votca si ginul, bauturi albe, au o concentratie mai mica de acetaldehida, atat de periculoasa. Alcoolul diminueaza reflexul faringelui si al glotei de a se inchide si astfel noaptea vine pe contrasens din stomac refluxul gastroesofagian ce irita faringele, laringele si mucoasa gurii. Tutunul ataca si corzile vocale, modificand mucusul din zona ORL, iar miscarea cililor de indepartare a substantelor straine este paralizata.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă alcool