x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alegeti: copilul sau cariera?

Alegeti: copilul sau cariera?

de Andrada Floria    |    19 Sep 2005   •   00:00
Alegeti: copilul sau cariera?

"Femeile care vor deveni mame la 45 de ani vor naste cu siguranta un copil sanatos", sustin cercetatorii israelieni. Medicii britanici ii contrazic insa, atentionandu-le pe viitoarele mamici ca "a astepta prea mult un copil e o ruleta ruseasca".

Cele mai recente statistici arata ca, in ultimii 20 de ani, varsta medie la care femeile dau nastere primului copil a crescut de la 26 la 29 de ani. Astfel, in prezent exista tot mai multe femei care raman insarcinate pentru prima oara dupa 35 de ani.

De exemplu, Cherie Blair, sotia prim-ministrului britanic, Tony Blair, a devenit pentru prima oara mamica la 45 de ani, ca si actritele americane Susan Sarandon si Jane Seymour. Acest lucru se datoreaza schimbarii stilului de viata al femeilor din intreaga lume, care prefera sa isi construiasca o cariera de succes inainte de a-si intemeia o familie.

Medicii britanici le avertizeaza insa pe acestea ca, indiferent de felul in care evolueaza societatea, natura umana ramane aceeasi. Iar varsta perfecta pentru a naste primul copil este intre 20 si 35 de ani, dupa care fertilitatea femeii scade.

Cele care raman totusi insarcinate dupa aceasta varsta prezinta un risc foarte ridicat de a suferi un avort spontan si de a se confrunta cu anomalii cromozomiale ale fatului.

DIFICULTATI. "Femeile de astazi vor sa aiba totul si ignora problemele pe care le presupune nasterea la o varsta inaintata", precizeaza doctorul Susan Bewley, care se ocupa de femeile cu probleme de fertilitate legate de varsta, la Guy’s and St Thomas’ Hospital. Medicul afirma ca dificultatile apar la 35 de ani si cresc dramatic pana la 45 de ani.

Oamenii de stiinta britanici contrazic astfel o serie de studii ale cercetatorilor israelieni, care sustineau ca si dupa 45 de ani femeile pot sa duca fara probleme o sarcina la termen si sa aiba un copil sanatos. "Nu vrem sa le invinovatim pe femeile care aleg sa isi construiasca o cariera. Vrem doar sa ii determinam pe medicii care se ocupa de planning familial sa isi convinga pacientele ca nasterea la o varsta inaintata este foarte riscanta", subliniaza dr. Susan Bewley.

Specialistii trag un semnal de alarma si in ceea ce ii priveste pe barbati, deoarece o data cu inaintarea in varsta calitatea spermei scade, ca si probabilitatea ca acestia sa procreeze.

SINDROMUL DOWN
Femeile care nasc dupa 35 de ani prezinta un risc ridicat de a avea un copil cu sindromul Down. Aceasta boala se mai numeste si trisomia 21, deoarece este vorba despre o anomalie cromozomiala la nivelul celei de-a 21-a pereche de cromozomi. Afectiunea se manifesta printr-un handicap mintal si un aspect al fetei asemanator cu cel al popoarelor mongole. Sindromul Down apare la un copil din 650, iar riscul anomaliei cromozomiale creste considerabil cu varsta mamei.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă copil femeile vărsta