x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alimentatia previne cancerul de prostata

Alimentatia previne cancerul de prostata

06 Mai 2004   •   00:00

Riscul cancerului de prostata ar putea scadea printr-o alimentatie rationala. La ora actuala, cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de neoplasm la barbatii peste 55 de ani.

MAGDA MARINCOVICI
Secretul prevenirii cancerului de prostata poate fi chiar in farfurie, adica in alimentatia zilnica. Astfel, grasimile de origine animala pot contribui la declansarea cancerului de prostata. Medicul primar urolog Nicolae Calomfirescu, sef de sectie la Spitalul Militar „Prof. Dimitrie Gerota", este de parere ca „alimentatia bogata in grasimi saturate poate favoriza aceasta forma de cancer".

PESTE GRAS. Barbatii care nu mananca peste sunt de aproape trei ori mai expusi cancerului de prostata. Este concluzia unui studiu realizat in Suedia, aparut in revista medicala The Lancet. Autorii studiului par sa fie convinsi ca salvarea barbatilor se afla in mare. Deoarece ei recomanda barbatilor in special peste gras: macrou, sardine, somon, ton... Studiul a fost efectuat pe aproximativ 6.300 de suedezi timp de 30 de ani. Dupa ce au inventariat obiceiurile alimentare si de igiena de viata ale barbatilor inclusi in ancheta, autorii studiului au tras cateva concluzii.

Un consum moderat de peste gras - de 2-3 ori pe saptamana - ar putea proteja impotriva acestei forme de cancer. Explicatia consta in prezenta acizilor grasi in compozitia carnii de peste care au proprietati antiinflamatorii si antitumorale.

LEGUME. Betacarotenul din morcovi, varza, conopida, broccoli, licopenul din rosii, struguri, pepene verde, dar si din crustacee sunt elemente protectoare impotriva acestei boli.

VITAMINE. Un grad inalt de protectie este asigurat si de vitaminele E, D si de seleniu, elemente ce pot fi dobandite din legume si fructe, dar mai ales din suplimente nutritive. De asemenea, numeroase studii indica beneficiile importante pe care le reprezinta soia in prevenirea si incetinirea procesului de dezvoltare a tumorii.

SEMINTE. Un studiu american este de parere ca semintele de in ar putea incetini evolutia cancerului de prostata. Prin nivelul ridicat de acizi grasi din familia omega 3, aceste seminte sunt capabile de a diminua nivelul testosteronului din sange. Acest hormon masculin este suspectat de accelerarea progresiei cancerului de prostata.

Consultarea periodica a specialistului

Depistarea in faze incipiente a bolii este esentiala. Ea e posibila prin consultarea periodica a specialistului. Aceasta recomandare e similara celei adresate femeilor de a consulta medicul periodic pentru depistarea cancerului de san, de col uterin. „Dupa implinirea varstei de 50 de ani, barbatii trebuie sa consulte medicul anual. Iar cei care au avut un episod de cancer de prostata in familie vor merge anual la medic, dupa ce au implinit 40 de ani", spune medicul Nicolae Calomfirescu.

Dezechilibru hormonal

Cancerul de prostata are ca punct de plecare dezechilibrul hormonal. Celule prostatice inregistreaza acest dezechilibru, din aceaasta cauza evolutia lor este modificata in mod fatal. Celule canceroase sunt foarte frecvent prezente in prostata. Dar ele nu se dezvolta, mentinandu-se in stare latenta. Este faza cancerului microscopic, care nu e periculos. Aceste cancere minuscule pot evolua foarte lent devenind cancere reale. De aceea este foarte importanta examinarea periodica pentru depistarea timpurie.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă prostată cancerului