x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Am miopie. Cum nasc?

Am miopie. Cum nasc?

de Magda Colgiu    |    03 Ian 2011   •   14:43
Am miopie. Cum nasc?
Sursa foto: /Thinkstock
144833-04-17-sante-page-01-image-0001.jpgPot gravidele cu miopie să nască pe cale naturală? Vor creşte dioptriile în cele nouă luni de sarcină sau după efortul făcut în timpul travaliului? La aceste întrebări ne răspunde Ruxandra Simionescu, medic specialist oftalmolog.

"Conform studiilor, părerile sunt împărţite. Nu se poate spune cu precizie care este cea mai bună metodă de a naşte pentru gravidele suferinde de miopie. Totul depinde de gradul de miopie. Este adevărat că pe parcursul sarcinii dioptriile pot creşte", spune medicul Ruxandra Simionescu.

Însă nu aceasta este cea mai mare problemă pentru o gravidă cu miopie. "Acestor femei noi le recomandăm limitarea eforului fizic. De ce se întâmplă asta? În cazul unei miopii forte există o serie de modi­ficări de fund de ochi, ale retinei. Din cauza acestor modificări, există pericolul decolărilor (dezlipirilor) de retină", mai averizează medicul consultat de Jurnalul de sănătate.

Dezlipirea de retină reprezintă separaţia retinei de straturile care o susţin. Implicaţiile sunt grave, deoarece, în lipsa tratamentului, dezlipirea de retină poate cauza afectarea severă a vederii. Din acest motiv, dezlipirea de retină este consi­derată o urgenţă medicală care necesită intervenţie chirurgicală imediată.

În cazul acestor gravide, se poate recomanda naşterea prin cezariană, pentru că efortul pe care-l implică travaliul şi expulzia pot duce la o decolare de retină. "Gradul de miopie de la care pot apărea aceste situaţii (decolările de retină) diferă de la femeie la femeie.

Unele studii arată risc de decolare de retină în cazul gravidelor cu dioptrii peste 4,50 D. Alte studii indică riscuri în cazul femeilor cu dioptrii mai mari de 6.00 D. Este indicat ca femeile însărcinate, cu probleme oftalmologice de tipul miopiei mari sau forte, mai ales dacă au şi modificări degenerative ale fundului de ochi (coroidoza miopică, degenerscenţa lattice), să facă un control la începutul sarcinii şi spre sfârşitul acesteia, pentru a se verifica stadiul miopiei.

Anunţaţi-l pe ginecolog!
Gravidele trebuie să îl anunţe pe ginecolog că suferă de miopie. "De multe ori, ginecologul nu are de unde să ştie că gravida a cărei sarcină o supraveghează este mioapă. Miopia nefiind o boală dureroasă, pacientele nu se plâng. Mai mult, acum, când utilizarea lentilelor de contact a luat amploare, miopia poate trece neobservată. Abia în ultimele luni de sarcină, gravidele îl anunţă pe medic că suferă de miopie, solicitând eventual o operaţie de tip cezariană."

Colaborarea între medicul oftalmolog şi cel ginecolog are ca scop suprave­gherea hipertensiunii. "Pentru că la gravide hipertensiunea poate duce la preeclampsie, eclampsie şi uneori la moartea mamei şi a fătului. Nivelul tensiunii arteriale se verifică clinic, prin măsurarea tensiunii arteriale, şi prin control oftalmologic, respectiv exami­narea fundului de ochi", precizează medicul Ruxandra Simionescu.

De ştiut!
● Gravidele cu miopie sunt mai atente la problemele lor decât cele care suferă de hipermetropie (vedere înceţoşată), deoarece un miop ştie cum e să nu vezi, pe când un hipermetrop... "descoperă" această neplăcere abia la vârsta a doua.
● Afecţiunile oculare sunt ereditare. În proporţie covârşitoare, dacă mama sau tatăl suferă de miopie sau de hipermetropie, problema se va transmite şi la copii.
● Preeclampsia se produce când tensiunea sangvină a femeii creşte. Complicaţiile fetale sunt: suferinţa fetală, moartea in utero sau moartea la naştere. Complicaţiile materne sunt: eclampsia, hematomul retroplacentar, insuficienţa renală acută, edemul cerebral, hemoragiile masive şi tulburările coagulării sangvine.
● Eclampsia este o afecţiune gravă, care survine, în general, la sfârşitul sarcinii, caracterizată prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale. În absenţa unui tratament, eclampsia poate periclita viaţa mamei şi în aproximativ 50% din cazuri pe cea a copilului.

×
Subiecte în articol: nastere sănătatea femeii miopie