x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Am scăzut in inălţime! De ce?

Am scăzut in inălţime! De ce?

25 Sep 2007   •   00:00

Considerată drept "maladia silenţioasă" sau boala scheletică, osteoporoza este o gravă problemă de sănătate.

Considerată drept "maladia silenţioasă" sau boala scheletică, osteoporoza este o gravă problemă de sănătate. Potrivit unui indreptar alcătuit de prof. dr Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", simptomele care anunţă instalarea osteoporozei sunt: scăderea in inălţime, deformările coloanei vertebrale, lungimea măinilor faţă de restul corpului sau diferite deformări osoase. Boala se caracterizează prin scăderea cantitativă a masei osoase. Astfel, prin reducerea densităţii osoase apare o serie de modificări ale microstructurii oaselor şi, implicit, creşte riscul producerii unor fracturi. Cum, după vărsta de 35 de ani, inevitabil masa osoasă se modifică, iar osul incepe să devină mai poros, riscul apariţiei fracturilor creşte. Fragilitatea oaselor osteoporotice se datorează scăderii masei osoase şi alterării calităţii oaselor. Deoarece evoluţia bolii este lentă, aceasta a fost numită maladia silenţioasă, mai ales că este posibil ca afecţiunea să rămănă nesesizată pănă la prima fractură. Aceasta apare de obicei in urma unui traumatism uşor, generat de o cădere accidentală.

Incidenţă

Osteoporoza este intălnită cu precădere la femei, dar nu-i ocoleşte nici pe bărbaţi. Practic, una din trei femei este predispusă să dezvolte de-a lungul vieţii o fractură osteoporotică, pe cănd doar unul din opt bărbaţi poate avea o astfel de problemă. Dar, cum este mai uşor să prevenim decăt să tratăm, trebuie să fim la curent cu cele mai simple modalităţi de a ţine "in frău" maladia. Osteoporoza se manifestă de obicei după 45 de ani, este bine insă să avem grijă de oasele noastre inainte de a implini 30 de ani. Numai că romănii cunosc prea puţine lucruri despre osteoporoză, iar această concluzie a ieşit la iveală in urma unui sondaj realizat de Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romănia (ASPOR). Astfel, cercetarea realizată pe un grup de 500 de femei cu vărste cuprinse intre 40 şi 70 de ani a demonstrat că 23% dintre acestea nu au auzit de această boală, iar aproape 80% au auzit vag despre maladie şi nu cunosc factorii de risc.

Â

PREVENIRE. Ca să prevenim osteoporoza trebuie să ne schimbăm radical stilul de viaţă, să trecem la un regim alimentar echilibrat, bogat in calciu şi vitamina D, să renunţăm la fumat, să avem un consum moderat de alcool şi, foarte important, să nu uităm de exerciţiile fizice.

Â

Sfatul medicului

"Scăderea in inălţime este un semn tardiv al instalării osteoporozei, un semnal de alarmă asupra riscului major de fracturi. O vertebră are o anumită inălţime, iar printr-o astfel de leziune, inălţimea scade şi se produce modificarea structurii coloanei vertebrale", arată dr Salvina Mihalcea, vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei din Romănia (ASPOR).

×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului