x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aoleo, îmi plesneşte capul de durere!

Aoleo, îmi plesneşte capul de durere!

de Florin Condurateanu    |    28 Sep 2011   •   21:00
Aoleo, îmi plesneşte capul de durere!

Cine a reusit oare sa scape de vreo durere de cap? Mai nimeni. Este un episod aceasta durere de cap prin care a trecut fiecare om. Sunt intrate in memoria colectiva imaginile cu cate o cucoana vaicarindu-se de dureri de cap, drept care s-a legat la cap cu un prosop ud, iar la tample si-a plasat niste felii de cartof. De fapt, nu este durerea de cap chiar o bagatela. Specialistii au clasat durerea de cap din nevralgia de trigemen pe primul loc al sinistrului clasament al celor mai violente dureri, loc de frunte impartit cu durerile din pancreatita acuta. Durerile de cap sunt provocate de o multime de cauze.

Explica profesor doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Stiinte Medicale. Sa incepem cu nevralgia de trigemen. Nervul trigemen are un traseu lung, are trei ramuri care inerveaza fruntea si tampla, traverseaza obrazul prin alta ramura si strabate inclusiv maxilarul inferior. Cel mai des este atacata de nevralgie ramura de mijloc, de la nas la ureche, cuprinzand obrazul si buza. Durerea in nevralgia de trigemen este scurta, ca o fulgerare, dureaza cateva secunde. Sunt zone care dor cumplit chiar la o adiere de vant, la atingerea unor picaturi de apa, te fulgera durerea si cand atingi obrazul cu limba. Se recurge la medicamente din clasa antiepileptice. Dar uneori se utilizeaza si acupunctura. Cand durerile nu se potolesc, atacand si de zeci de ori pe zi, este sectionat un ganglion pentru a intrerupe traseul durerii. Dar blocarea acestui nod de ganglioni poate lasa obrazul fara mimica.

Dureri de cap apar si pornind de la baza limbii si in regiunea amigdalelor. In aceste cazuri este o nevralgie de nerv gloso-faringian. Durerea intensa apare in timpul inghititului. Mai exista dureri de cap din cauza nevralgiei vagale. Nervul vag este cel afectat si are un traseu lung. Durerea apare pe laterala laringelui si esofagului. Durerea se declanseaza la atingerea zonei gatului langa marul lui Adam. Alte dureri sunt date de nervul aurico-temporal. Sunt dureri si inrosiri la pavilionul urechii, iar zona respectiva transpira abundent.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei