x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aparat pentru nevăzători

Aparat pentru nevăzători

de Magda Marincovici    |    09 Iul 2007   •   00:00
Aparat pentru nevăzători
Sursa foto: STEPHANE DANNA/

Un inventator francez speră să transforme radical viaţa nevăzătorilor cu ajutorul unui mic aparat portabil capabil să citească şi să traducă simultan in sistemul braille un text imprimat.

Un inventator francez speră să transforme radical viaţa nevăzătorilor cu ajutorul unui mic aparat portabil capabil să citească şi să traducă simultan in sistemul braille un text imprimat.

Aparatul abia dacă depăşeşte dimensiunile unui mouse de calculator, căntăreşte 120 de grame şi poate fi foarte bine ţinut in mănă sau in buzunar. Raoul Parienti, inginer din sudul Nisei, autorul invenţiei, estimează că Top Braille ar putea oferi autonomie celor 120.000 de nevăzători din Franţa, din cei aproximativ 42 de milioane cu probleme de vedere din intreaga lume.

FUNCŢIONARE. Cănd aparatul este "plimbat" pe un text, o microcameră numerică scanează fiecare literă, transmite imaginile unui procesor, care comandă o celulă braille plasată sub degetul arătător al nevăzătorului, explică Parienti. Furnicături mai intense sau mai puţin intense, provocate de această celulă, compun traducerea instanee in sistem braille a fiecărei litere imprimată pe hărtie sau pe alt suport: cutie de conserve, ambalaje de medicamente... In acelaşi timp, textul ar putea fi ascultat prin intermediul unui dispozitiv. Funcţia auditivă este suplimentară, căci este dificil de memorat textul, explică inventatorul. Trecerea prin sistemul de scriere braille este obligatorie, acesta fiind principala cale de acces la cultură a nevăzătorilor. Toţi cei care au avut acces la studii superioare au reuşit cu ajutorul sistemului braille, precizează Claude Garrandes, profesor nevăzător incă din adolescenţă.

Am plecat de la o constatare a surorii mele, cu probleme severe de vedere, care se intreba la ce bun să inveţi sistemul braille cănd foarte puţine texte sunt transcrise in braille. Aparatul a fost pus la punct in 10 ani, pentru că a insemnat şi multe obstacole. Trebuia efectuată o traducere logică literă cu literă şi nu cuvănt cu cuvănt. Trebuia un procesor performant, dar care să nu fie un mare consumator de energie, pentru a asigura o bună autonomie, explică Parienti.

TRADUCERE. O primă serie de 50 de aparate, la aproxiamtiv 3.000 de euro, sunt gata să ajungă la beneficiari. Noi dorim să creştem volumul treptat şi să reuşim traducerea pe lăngă franceză, italiană, engleză, in prezent, şi in germană, spaniolă in următoarele trei luni. Iar pănă la sfărşitul anului s-ar putea ajunge şi la performanţa traducerii in limbi cu alfabet chirilic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă braille