x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aparatul ortodontic

Aparatul ortodontic

de Dr. Alexandru Darie    |    22 Aug 2011   •   21:00
Aparatul ortodontic

Clasice. Clasicele aparate dentare fixe montate pe suprafata exterioara a dintilor sunt din ce in ce mai putin intalnite in randul preferintelor pacientilor, in special din cauza aspectului inestetic al acestora si a timpului indelungat de tratament. Chiar daca este vorba despre aparatele dentare cera­mice sau de cele metalice, bracketii sunt pre-fabricati si standardizati, neavand o forma anatomica, ci relativ uniforma pe suprafata dintilor.

Multitudinea de solutii de indreptare a dintilor, de re­zolvare a problemelor estetice si functionale ne ofera noua, ca specialisti, posibilitatea de a-i asigura pacientului un tratament personalizat in functie de nevoile acestuia, dar si de resursele de care dispune. Cu toate acestea, fiind vorba despre un tratament care se realizeaza o singura data si ale carui rezultate sunt pentru totdeauna, este important ca pacientii sa nu faca rabat de la calitate si, implicit, de la sanatatea lor.

Studiile de specialitate semnaleaza ca o persoana cu o dantura frumoasa si sanatoasa zambeste mai mult, se simte mai bine si are mai multa incredere in propriile forte. De aceea, din ce in ce mai multe persoane apeleaza la medicii dentisti pentru imbunatatirea aspectului facial si a sanatatii dentare.
Printre cele mai cerute proceduri estetice este tratamentul ortodontic. Conform Asociatiei Americane a Medicilor Ortodonti (AAO), aproximativ 4,5 milioane de persoane din SUA poarta aparat dentar, intelegand importanta tratamentului in obtinerea unei danturi frumoase si sanatoase pe termen lung.

Pentru adulti
Evolutia tehnologiei si, implicit, a tehnicilor de tratament au permis dezvoltarea ariei stiintifice in aceasta directie, cercetatorii concentrandu-se in ultimul timp pe scurtarea perioadei de tratament, pe obtinerea unor rezultate cat mai bune in cel mai usor mod posibil si, nu in ultimul rand, pe elimi­narea aspectului inestetic al aparatului dentar. Astfel, au fost lansate pe piata aparatele dentare 'invizibile', o solutie tot mai des luata in calcul de catre adultii care isi doresc un zambet perfect.

INCOGNITO – invizibil din exterior
Acesta este un aparat revolutionar inventat in anul 2002 de catre medicul german Dirk Wiechmann, fiind si cel mai popular aparat lingual in SUA si in tarile din Vestul Europei. Aparatul prezinta o serie de avantaje care il fac extrem de atragator pentru adultii cu o viata profesionala sau sociala intensa, care isi doresc sa ajunga repede si cu eforturi minime la rezultatele dorite:

Acesta este si unul dintre motivele pentru care a devenit principala optiune de tratament pentru un procent foarte mare din pacienti. Fiind montat pe fata interioara a dintilor, aparatul este aproape imposibil de observat din exterior. In plus, el este realizat dintr-un aliaj de aur de inalta puritate ce elimina complet riscul aparitiei alergiilor si reduce la minim probabilitatea aparitiei cariilor.

100% personalizat
Cu ajutorul tehnologiei moderne computerizate (CAD-CAM), acest aparat dentar este personalizat in totalitate, fapt ce ofera o precizie maxima si exclude esecul tratamentului ortodontic. Astfel, indiferent de varsta pacientului sau de problema sa dentara, acesta poate avea siguranta rezultatului dorit. Mai mult, actiunea exacta si materialul din care este realizat duc la obtinerea mai rapida a rezultatului dorit si, implicit, la mai putine vizite la cabinetul stomatologic.

Usor de purtat
Faptul ca intregul tratament ortodontic prezinta un disconfort minim creste, cu siguranta, valoarea aparatului dentar invizibil. Datorita structurii sale si modului in care este montat, acesta impiedica aparitia defectelor de vorbire si a senzatiei neplacute provocate de aparatele dentare clasice.

Realizate manual
Desi sunt montate pe fata interioara a dintilor, similar aparatului INCOGNITO®, aceste tipuri de aparate dentare nu ofera precizia tehnicii computerizate. Ele sunt reali­zate manual in laborator si nu ii pot oferi medicului siguranta reusitei tratamentului. Chiar daca un cost redus al laboratorului scade si pretul aparatului dentar, timpul indelungat de obtinere a rezultatului dorit poate creste valoarea intregului tratament. Printre aceste aparate dentare se numara: STb Light Lingual System, Orapix, Harmony Lingual Braces etc.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei