x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Artileria pe ulcere

Artileria pe ulcere

de Florin Condurateanu    |    24 Sep 2008   •   00:00

În ultima perioadă, cercetările mondiale arată că se strecoară iarăşi în prim-plan ulcerele provocate de secreţia excesivă de acid clorhidric, ele însumând 30%-40% dintre cazuri.

În ultima perioadă, cercetările mondiale arată că se strecoară iarăşi în prim-plan ulcerele provocate de secreţia excesivă de acid clorhidric, ele însumând 30%-40% dintre cazuri.

Ca urmare, deşi rămân majoritare, s-a mai diminuat ponderea ulcerelor provocate de bacteria Helicobacter pylori. Ulcerele generate de secreţia excesivă de acid clorhidric sunt cel mai greu de tratat.

Deşi există multe medicamente antisecretorii, acest tip de ulcere recidivează şi reapar sezonier: toamna şi primăvara. Sunt şi ulcerele familiale, fiindcă în familie a mai existat acest tip de ulcer. Ulcerele cu exces de acid clorhidric apar la tinerii de 25-35 ani şi când tratamentul de opreşte ulcerele reapar. Un alt dezavantaj al acestor tipuri de ulcere este că ele se complică cu faza de ulcer perforat şi cu hemoragii. Aceasta presupune intervenţia chirurgului, care trebuie să taie o parte din stomac.

 

Tratarea acestor ulcere cu exces de secreţie acidă se face în două etape: prima etapă este administrarea de medicamente antisecretorii din familia omeprazol. Iar etapa

a doua înseamnă aplicarea unui tratament de întreţinere.

După ce a explicat toate acestea, prof. dr Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie, reaminteşte în ce constă tratamentul împotriva acelei bacterii numite Helicobacter pylori.

Timp de o săptămână se dau două antibiotice din tipurile amoxicilină plus metronidazol sau amoxicilină plus claritromicină. Acum, în locul metronidazonului şi claritromicinei se mai foloseşte rifabutina, care este de fapt un medicament împotriva TBC. În paralel, dar pe parcursul a 30 de zile, se dă şi un inhibitor de pompă de protoni din familia omeprazol. Când un astfel de ulcer e tratat după această reţetă şi nu mai recidivează înseamnă că tulpina de Helicobacter a fost eradicată.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă