x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Asociaţia Purtătorilor de Stomă Cutanată

Asociaţia Purtătorilor de Stomă Cutanată

10 Aug 2010   •   00:00

Înfiinţată în anul 1996 de un grup de 24 de persoane, majoritatea purtătoare de stomă (colostomă, ileostomă sau urostomă), Asociaţia Purtătorilor de Stomă Cutanată din România (APSCR) este o organizaţie care militează pentru gratuitate în acordarea de saci pentru protezarea stomelor.
Acest obiectiv a fost atins, fiind reglementat prin HG în octombrie 1996, precizează Cristian Dobre, vicepreşedintele organizaţiei.

Asociaţia mai pledează pentru susţinerea, prin diverse mijloace, a reintegrării fami­liale, sociale şi profesionale a pacienţilor recent operaţi, mai ales că "este o intervenţie chirurgicală mutilantă, urmată de modificarea schemei corporale", spune Cristian Dobre.

Facilitarea întâlnirilor pacienţilor noi cu cei care sunt operaţi cu mulţi ani în urmă, implicarea unor membri în redactarea şi editarea periodicului asociaţiei "Grădina Cişmigiu", stimularea dezvoltării cunoştinţelor şi a abilităţilor cadrelor medicale în stomaterapie şi în managementul plăgilor cronice etc. sunt alte obiective ale ASPCR.

Vicepreşedintele asociaţiei precizează că se confruntă şi cu multe greutăţi: "Numărul redus de saci pentru protezare pe care fiecare persoană purtătoare de stomă îl primeşte lunar.
Cauza: preţul de referinţă mic şi necorelat cu evoluţia leu-euro de peste trei ani, procedurile extrem de greoaie, în unele judeţe, de parcurgere a formalităţilor pentru obţinerea sacilor prin sistemul CAS, absenţa unei infrastructuri specifice în spitale: asistenţi medi­cali specializaţi în stomatera­pie, consilierea pre şi posto­peratorie a pacienţilor şi a familiei etc.".

Taxele pentru membrii asociaţiei se stabilesc în funcţie de venituri: "Taxele anuale sunt de 24 RON/an - pentru persoanele cu venituri sub 500 lei/lună şi de 36 RON/an - în cazul pacienţilor venituri de peste 500 lei/lună.

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra