x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Astmul bronsic, o boala ignorata

Astmul bronsic, o boala ignorata

de Magda Marincovici    |    08 Iul 2005   •   00:00

Unul din 20 de copii de varsta scolara sufera de astm bronsic.

In prezent, nu se poate preciza numarul real al copiilor afectati de aceste boli, dar prof. dr. Mircea Nanulescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie Pediatrica, este de parere ca din totalul de 6 milioane de copii, intre 300.000 si 400.000 au aceste probleme de sanatate.

In peste 80% dintre cazuri, astmul bronsic, afectiune nevindecabila, se asociaza cu rinita alergica. "Daca rinita nu este depistata si tratata corect, se poate ajunge la agravarea simptomelor astmului bronsic", avertizeaza prof. dr. Nanulescu.

SEMNAL. Potrivit prof. dr. Dimitrie Dragomir, directorul Spitalului de Copii "Victor Gomoiu", astmul bronsic este o boala subdiagnosticata, diagnosticata tardiv si tratata insuficient. Din aceste cauze tratamentele devin inoperabile, copilul fiind marcat toata viata.

Desi astmul bronsic este de departe boala cronica prezenta cel mai frecvent la copil, programului national de prevenire i s-a alocat anul trecut suma de 50.000 de dolari, echivalentul pretului unei masini de lux mediu.

Dr. Mihai Craiu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Astm Bronsic, considera ca pacientii trebuie sa beneficieze de un diagnostic timpuriu si de un tratament corect.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă bronsic