x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Astmul face tot mai multe victime

Astmul face tot mai multe victime

04 Mai 2005   •   00:00

Aproximativ 7% dintre romani sufera de astm bronsic, iar numarul cazurilor este in crestere. Pentru a putea fi tinuta sub control, aceasta afectiune cronica necesita o depistare precoce si un tratament corect.

  • de STELUTA INDREI
  • VIATA SANATOASA
  • SOLUTIE. Sprayurile antiasmatice nu trebuie sa le lipseasca niciodata copiilor, care pot suferi oricand o criza
    Cu ocazia Zilei Internationale a Astmului, profesor doctor Jeana Rodica Radu, seful Clinicii de Alergologie din cadrul Spitalului "N. Malaxa", atrage atentia ca astmul bronsic afecteaza 7% din populatia Romaniei, numarul astmaticilor fiind in crestere.

    Astmul reprezinta o problema majora de sanatate, cu costuri enorme pentru societate, pentru ca este o afectiune ce se declanseaza in copilarie si se poate mentine toata viata. In tara noastra domina formele usoare si medii de astm, iar daca boala s-ar depista la timp, nu s-ar mai ajunge la forme severe. De aceea, prof. dr. Jeana Rodica Radu a insistat asupra importantei diagnosticului corect si a supravegherii pacientilor cu astm. Astmul, boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii, este una dintre cauzele principale ale morbiditatii si mortalitatii din intreaga lume. Ca urmare, a fost creata Initiativa Globala pentru Astm (GINA) pentru sprijinirea medicilor si a autoritatilor din sanatatea publica in reducerea prevalentei astmului. In lume, boala are o prevalenta de 10%, iar tendinta este ascendenta, mai ales in randul copiilor.

    CONTROL. Din pacate, astmul nu se poate vindeca, dar poate fi foarte bine controlat. In prezent, exista metode pentru diagnosticare corecta, pentru tratamentul si controlul astmului. Pacientii pot avea o viata normala, activa daca invata sa-si controleze astmul. Adultii pot lucra, iar copiii se pot juca si merge la scoala. Astmaticii pot dormi bine noaptea.

    Astmul determina crize periodice de tuse, de suieraturi (wheezing), apasare toracica, sufocare si respiratie grea, mai ales noaptea si in primele ore ale diminetii. Crizele de astm va pot ameninta viata, insa ele pot fi prevenite daca evitati alergenii (praful din casa, animalele cu blana, polenurile, mucegaiurile, gandacii de bucatarie). De asemenea, trebuie sa va feriti de fumul de tigara, poluarea aerului, infectiile virale, emotiile puternice, efortul intens si iritantii chimici.

    TRATAMENT. Boala necesita supraveghere pe termen lung, pentru multi pacienti acest lucru insemnand sa ia medicamente in fiecare zi, exact in modul prescris de medic. Astfel, se pot controla simptomele, se pot preveni crizele, iar pacientii isi recapata o viata normala si o functie pulmonara aproape normala. Controlul medical trebuie facut de doua sau de trei ori pe an, chiar daca pacientul se simte bine si nu are probleme cu respiratia.

    BOALA SE MOSTENESTE
    Profesor doctor Jeana Rodica Radu, presedintele Comitetului national GINA, a precizat ca exista o componenta genetica in aparitia astmului. Din acest motiv, deseori, intr-o familie sunt mai multi astmatici. Daca exista antecedente de astm in familie, este necesar sa luati unele masuri pentru prevenirea instalarii bolii la copii. Nu fumati pe durata sarcinii si nu permiteti sa se fumeze in casa sau in preajma copilului. Evitati animalele cu blana in locuinta si pastrati curatenia. Utilizati saltele si asternuturi antialergice pentru patul copilului.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă astmul