x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie, aterizeaza tata!

Atentie, aterizeaza tata!

14 Apr 2006   •   00:00

Accidentele casnice fac de trei ori mai multe victime decat accidentele rutiere
Cazaturi, arsuri, taieturi, electrocutari, intoxicatii... sunt accidente care se intampla frecvent chiar acasa, unde credem ca suntem la adapost de orice neplacere. Si totul vine intr-o fractiune de secunda. Primele victime sunt copiii si bunicii.

Cazaturi, arsuri, taieturi, electrocutari, intoxicatii... sunt accidente care se intampla frecvent chiar acasa, unde credem ca suntem la adapost de orice neplacere. Si totul vine intr-o fractiune de secunda. Primele victime sunt copiii si bunicii.

Statisticile din tarile Uniunii Europene arata ca accidentele din locuinta sunt de doua-trei ori mai frecvente decat accidentele rutiere. Peste jumatate dintre accidentele casnice afecteaza extremele de varsta: copiii si varstnicii. Cu putina atentie insa se poate evita o drama. De retinut ca unul din doua accidente casnice poate fi evitat prin respectarea unor masuri simple de siguranta. Aflati in continuare care sunt acestea de la specialistii nostri.

Nu va jucati cu focul!

Arsura este un accident care se intampla intr-o clipa de neatentie. Gravitatea unei arsuri este clasificata in trei grade, in functie de intinderea sa pe suprafata corpului, de adancime, de cauze (mecanism termic, chimic sau electric) si de varsta pacientului. Daca suprafata arsurii este egala sau mai mare decat palma victimei, este vorba despre o arsura grava, care necesita de urgenta interventia medicului. Cele mai expuse arsurilor sunt membrele superioare si toracele, si mai putin membrele inferioare si capul.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 25% dintre pacientii cu arsuri sunt copii sub 5 ani. Nu de putine ori se intampla ca un copil nesupravegheat sa cada intr-un vas cu apa fiarta sau sa opareasca. O treime dintre arsuri sunt cauzate de contactul cu lichid fierbinte: apa, cafea, ceai, supa... Alte cazuri de arsuri sunt cele provocate de flacara sau de obiecte fierbinti: fierul de calcat, usa incinsa a cuptorului, prajitorul de paine, resourile etc. Deseori, copiii pun mana pe aceste obiecte din curiozitate. Adultii sufera arsuri prin flacara in accidente de munca, in incendii ale locuintei sau din neatentie in gospodarie.

Profesor doctor Dan Enescu, seful Clinicii de Chirurgie plastica si arsuri de la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", avertizeaza ca majoritatea arsurilor la copii se intampla din neatentia sau lipsa de supraveghere a parintilor. "Grija parintilor trebuie sa fie cu atat mai mare, cu cat copilul este mai mic. Parintele trebuie sa securizeze locuinta, astfel incat viata copiilor sa nu fie pusa in pericol: sa nu lase in preajma lor surse de incalzire (resouri improvizate), sa nu lase pe jos recipiente cu lichid fierbinte, sa monteze prize speciale cu protectie, sa nu isi bea cafeaua fierbinte tinandu-si copilul in brate. Majoritatea arsurilor se produc dupa-amiaza sau seara, pe fondul oboselii si al preocuparilor casnice ale adultilor", spune profesorul, care a salvat viata a mii de copii arsi sau electrocutati.

Eventualele complicatii si cicatrizarea ranilor dupa arsuri depind in buna masura de interventia corecta din prima secunda. Majoritatea reactioneaza haotic dupa producerea accidentului, pierzandu-se momente pretioase, in loc sa se apeleze la salvare sau sa se transporte victima la cel mai apropiat spital de chirurgie plastica si arsuri. Masura care trebuie luata imediat este indepartarea hainelor sau resturilor de haine arse, ca si a altor obiecte: cercei, bratari, inele, lantisoare, snururi, centuri. In nici un caz nu se aplica pe rana unguente care nu sunt prescrise de medic sau, mai grav ou, ulei, faina, iaurt, miere, cerneala etc., care sunt nu numai daunatoare, dar si inutile. De asemenea, nu se sparg basicile si nu se aplica solutii dezinfectante colorate (rivanol, violet de gentiana).

Din pacate, cei mai expusi riscului de electrocutare sunt copiii neastamparati, care isi baga degetelele in priza sau fire in gurita. "Principalii factori de risc in ceea ce priveste electrocutarea sunt prizele fara impamantare la care sunt conectate masina de spalat si frigiderul, utilizarea foehnului sau a altor aparate electrice de uz casnic in mediul umed din baie sau cu mainile ude", avertizeaza dr. Ileana Carmen Boiangiu, medic primar chirurgie plastica in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica si Arsuri. Prima masura care trebuie luata in cazul unei persoane electrocutate este intreruperea sursei de curent. Urmatorul pas este chemarea de urgenta a serviciilor de ambulanta. Daca cel electrocutat si-a pierdut cunostinta si a suferit un stop cardiac, trebuie intervenit prin metode de resuscitare. Chiar daca in urma electrocutarii nu exista leziuni cutanate, atitudinea corecta este transportarea persoanei la spital pentru o electrocardiograma si o electroencefalograma.

Intoxicatii

Intoxicatiile cu substante toxice aduc un numar mare de victime la camerele de garda ale spitalelor.

De vina este depozitarea unor astfel de produse in altceva decat ambalajul original (sticle de apa, suc) si apoi ingestia involuntara. Alteori, intoxicatiile se produc din cauza manipularii necorespunzatoare a produselor toxice, ne spune dr. Bogdan Oprita, coordonatorul Unitatii Primiri Urgente (UPU) de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. In mediul urban, cu deosebire inainte de venirea frigului, intoxicatia cu antigel este cel mai grav accident domestic. Antigelul, substanta folosita pentru a preveni inghetarea apei in radiatoarele automobilelor, contine etilen-glicol, care este foarte toxic. Ingerat, el poate provoca insuficienta renala sau hepatica. Sunt suficienti chiar si 40-50 de mililitri pentru ca intoxicatia sa se produca. "Antidotul este alcoolul. Imediat dupa ce ati ingerat aceasta substanta trebuie sa beti tarie", recomanda medicul Bogdan Oprita. Chiar si asa, prezentarea la medic este obligatorie pentru evaluarea consecintelor intoxicatiei. Benzina, motorina, metanolul (solvent pentru lacuri si vopsele) sunt alte cateva substante care produc frecvent intoxicatii. In aceste cazuri insa, alcoolul nu este un antidot. In mediul rural, cele mai frecvente cazuri de intoxicatii se produc din cauza ingestiei de insecticide, ierbicide sau solutii alcaline folosite la spalatul rufelor, precum lesia. Intoxicatii pot provoca si alte substante sau solutii de curatat, caustice sau acide. Simptomele imediate sunt greata, durerea de cap, voma, tulburarile de vedere, senzatia de vertij, tulburarile de respiratie, durerile abdominale. In toate aceste cazuri, consumul de lapte ca antidot nu este o solutie aprobata de medici, intrucat nu are nici un efect. Iar provocarea de varsaturi prin ingestia de apa cu sare este total contraindicata pentru ca agraveaza intoxicatia. "Victima unei intoxicatii cu substante acide trebuie transportata de urgenta la un spital, unde va fi ajutata prin efectuarea unui lavaj gastric", explica dr. Bogdan Oprita.

O alta problema frecventa cu care se confrunta medicii este expunerea la vapori de substante toxice. Este cazul vopselelor, diluantilor, dar si al substantelor cu clor, folosite in casa pentru dezinfectare. Vaporii acestor produse provoaca insuficienta respiratorie. "Cand folosim asemenea substante trebuie sa ne acoperim nasul si gura cu o batista sau cu o masca speciala, trebuie sa deschidem larg geamul pentru a aerisi spatiul respectiv, iar dupa ce am folosit produsul toxic nu trebuie sa ramanem in aceeasi incapere", avertizeaza dr. Bogdan Oprita. Un mare risc il reprezinta intoxicatiile cu gaze (monoxid de carbon), provenite de la centralele termice care nu au un sistem bun de evacuare a gazelor sau de la sobele cu cosul infundat. Gazul pe care il emana este incolor, inodor si astfel greu de sesizat in timp util. Emisiile de gaze in cantitate mica, dar o perioada lunga duc la instalarea comei linistite si chiar la deces.

Taieturile

Neatentia, imprudenta provoaca unele dintre cele mai frecvente accidente casnice: taieturile. Fie ca ne-am dat cu cutitul peste degete, fie ca ne-am intepat cu varful foarfecelor sau intr-un colt de geam, taieturile trebuie tratate cu atentie pentru a nu se infecta. "Prima masura pe care o luam in cazul unei taieturi este spalarea ranii sub un jet de apa rece. Pentru a opri sangerarea trebuie sa aplicam presiune directa cu o compresa sterila", ne sfatuieste conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Folosirea alcoolului medicinal sau a tincturii de iod pentru dezinfectarea taieturii poate provoca dureri si chiar incetini vindecarea. De aceea, pentru prevenirea unei posibile infectii, cea mai buna solutie este aplicarea unui unguent cu antibiotic sau folosirea unui plasture cu substanta dezinfectanta. Daca taietura este adanca, iar sangerarea – puternica, trebuie sa mergeti la camera de garda a unui spital. Este posibil sa fie nevoie de cateva puncte de sutura.

Osteoporoza si paianjenii vicleni

Daca vreun betesug de sanatate ti-a subrezit organismul, cele mai banale incidente petrecute in casa il fac pe omul cu fragilitati sa dea peste complicate dandanale. Aceste banale incidente sunt: cazatura de doi bani sau niste covoare nedesprafuite destul cu aspiratorul, mai ales dupa ciudata varsta a menopauzei, femeile devin victime ale unor mici traumatisme domestice. Cei mai expusi acestor riscuri sunt batranii, care pica din picioare ducandu-se la baie sau la bucatarie, isi fractureaza din te miri ce oasele si, dupa ruperea capului de femur, acesti varstnici raman tintuiti la pat, caci sudarea oaselor aproape nu se mai realizeaza. De vina in ambele situatii este pardalnica de osteoporoza. Acea pierdere de substanta din structura oaselor, saracirea in masa osoasa facand oasele sa se franga ca o grisina la cel mai mic traumatism. Cade pe culoarul din casa un varstnic, nu se loveste tare, fiindca aluneca si pica pe covor, dar totusi oasele se rup ca la iades, si fragilizarea scheletului din cauza osteoporozei duce la gravele situatii cand nu se mai repara oasele rupte si cel mai de temut este accidentul la sold. Bineinteles, ca pentru a evita fracturile osteoporotice nu poti face o cura de exemplu de zece zile cu ceva medicamente si sa gonesti osteoporoza.

ASTMUL. Tot in casa se intalnesc scene dramatice, unii oameni deodata se reped la geam deschizand larg ferestrele intr-o teribila foame de aer si incep sa se sufoce, sa tuseasca si sa fie zguduiti de o criza de astm. Este vorba de o forma de astm alergic, provocata de niste microorganisme, un fel de mici paianjeni numiti acarieni. Acesti acarieni produc grave alergii celor cu sensibilitati alergice. Pacatosii de acarieni se cuibaresc in covoare, in plapuma cu lana, in pernele cu puf si in cartile din biblioteca. Cel mai mult le place acestor minusculi paianjeni provocatori de astm alergic in casele putin aerisite si cu igrasie. Pentru a limita aceste crize alergice, cei sensibili trebuie sa doarma pe perne cu burete si saltele buretoase, sa nu mai aiba covoare in odaie si sa mute in alt loc cartile din biblioteca. Si, bineinteles, acesti oameni alergici trebuie sa-si administreze constiincios medicamentele histaminice impotriva alergiei.

SPITALE. Pentru arsuri trebuie sa apelati la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri. Intoxicatiile cu substante chimice sunt specialitatea Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, care detine singura sectie speciala de toxicologie din Bucuresti. In caz de electrocutare, trebuie sa va adresati aceluiasi Spital Floreasca. Accidentele oftalmologice se rezolva in cadrul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice.
SFATUL MEDICULUI
Oamenii sanatosi chiar trebuie sa manance alimente bogate in calciu, dar si sa completeze doza zilnica necesara organismului, cea de un gram, inghitind pastile pe baza de calciu. Dar aceste suplimentari din pastile cu calciu, suplimentari de 500-600 mg zilnic in calciu, trebuie sa fie insotite si de un aport zilnic de vitamina D in valoare de 400 de unitati, pentru ca aceasta vitamina D sa fixeze calciul in oase. In concluzie, din pricina fenomenului de imbatranire a scheletului cu pierderi de substanta osoasa, in osteoporoza, orice cazatura ridicol de neinsemnata poate sa-l bage pe varstnic in ghips lunga vreme.
×
Subiecte în articol: urgenta substanţe arsuri sanatatea noastra