x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Atenţie la consumul de sare!

0
Autor: Dr Dana Tinică 27 Mar 2011 - 17:37
Atenţie la consumul de sare! /Thinkstock
158456-thinkstock86495796.jpgSodiul este un element esenţial pentru buna funcţionare a organismului. El contribuie, de exemplu, la menţinerea echilibrului apei şi a electroliţilor, a ph-ului, la activitatea fiziologică a sistemului nervos şi muscular. În acelaşi timp însă, creşterea aportului de sodiu, deci de sare, are numeroase efecte nocive.

Se consideră că aportul de sodiu ar trebui să fie de două-trei grame pe zi, ceea ce ar însemna şase grame de sare. După 40 de ani sau, în cazul unor afecţiuni cronice (hipertensiune arterială, diabet, boli renale) aportul ar trebui redus la 1, 5 grame de sodiu pe zi, adică circa patru grame de sare. Doza zilnică ideală este mai mică la copii decât la adulţi, ai căror rinichi nu sunt perfect adaptaţi funcţiei de eliminare a sodiului. Astfel, copiii mai mici de un an ar trebui să primească maximum un gram  de sare pe zi, cei până la trei ani până la două grame, cei până la şase ani, trei grame, iar cei până la 10 ani- cinci grame.

În realitate, însă consumăm  în mod obişnuit 9-12 până la 20 grame de sare pe zi. Ne iluzionăm deseori, considerând că totul e în regulă, dacă nu gătim prea sărat sau nu adăugăm sare când mâncarea e servită.

În realitate, trei sferturi din aportul de sare din dieta noastră provine din alimentele şi din preparatele cumpărate, doar 15% din surse naturale (carne neprelucrată, vegetale, lactate) şi 10% este adăugată la gătit.

Produse ca snacksuri, chipsuri, biscuiţi, conserve, mezeluri, murături, sosuri, alune şi seminţe, semipreparate, produsele tip fast food etc. conţin cantităţi foarte mari de sare. Mai mult, pâinea obişnuită, produsele de panificaţie şi cele de pati­serie, cerealele şi chiar prăjiturile au cantităţi importante de sodiu.

Prima consecinţă nefastă este legată de creşterea tensiunii arteriale, care afectează o treime din popu­laţie. Pe plan mondial, hipertensiunea arterială este considerată principalul factor de risc pentru sănătate, mai important chiar decât fumatul, fiind responsabilă de 60% dintre accidentele vasculare şi jumătate dintre afecţiunile cardiace. De asemenea, excesul de sare are importante efecte la nivelul stomacului, fragilizând mucoasa şi expunând-o acţiunii Helicobacter Pylori, bacterie implicată în producerea ulcerului. De asemenea, aportul crescut de sodiu  este asociat cu o creştere a eliminării urinare, care provoacă şi o creştere a eliminării de calciu. Aceasta predispune la calculi, dar are un efect im­por­tant şi în geneza osteoporozei.

S-a constatat că reducerea aportului de sare de la 10 la 5  grame pe zi ar echi­vala cu o economie de calciu, echi­valentă cu administrarea unui su­pliment de 1 gram pe zi. Reactivitatea bronşică este şi ea legată de apor­tul de sodiu, astfel încât  reduce­rea acestuia scade frevenţa şi gravita­tea crizelor astmatice. În acest an se atra­ge în mod special atenţia asupra im­pactului pe care consumul excesiv de sodiu îl are asupra sănătăţii băr­ba­ţilor. Ei se îmbolnăvesc mai devreme şi decedează mai repede din cauza maladiilor cardiovasculare, unul dintre factorii incriminaţi fiind preferinţa lor pentru alimentele foarte sărate.

Pentru prevenirea afecţiunilor cauzate de consumul excesiv de sare, citiţi cu mai multă atenţie etichetele produselor. Cele care conţin 5% din valoarea zilnică necesară de sodiu sunt de preferat, iar cele care conţin 20% sunt periculoase. Produsele care conţin 0,25 grame de sare (0,1 grame sodiu) la 100 grame de produs au un aport mic de sare, iar cele care conţin 1,25 grame de sare (0,5 grame sodiu) sunt prea sărate.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

COVID-19. Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins: Cum să nu ne infectăm cu noul coronavirus

COVID-19. Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins: Cum să nu ne infectăm cu noul coronavirus
Universitatea John Hopkins din SUA transmite explicații detaliate pentru evitarea infectării cu noul coronavirus, postate pe site-ului instituției https://hub.jhu.edu. * Virusul nu este un organism viu,...

China vrea să schimbe obiceiurile populației pentru a preveni răspândirea infecțiilor respiratorii

China vrea să schimbe obiceiurile populației pentru a preveni răspândirea infecțiilor respiratorii
Autoritățile de la Beijing vor să introducă mai multe reguli de comportament în public a persoanelor pentru a evita răspândirea coronavirusului, dar și altor infecții respiratorii care ar...

OMS: Există semne încurajatoare de încetinire a răspândirii coronavirusului în Europa

OMS: Există semne încurajatoare de încetinire a răspândirii coronavirusului în Europa
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că există semne încurajatoare de încetinire a răspândirii coronavirului în Europa, după cum a declarat astăzi directorul biroului regional al...

România, consacrată Sfintei Fecioare Maria, la Sanctuarul de la Fatima

România, consacrată Sfintei Fecioare Maria,  la Sanctuarul de la Fatima
Galerie Foto România a fost consacrată, în seara de miercuri, 25 martie a.c., Preasfintei Inimi a lui Isus şi Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria, la Sanctuarul marian de la Fatima, în Portugalia. Actul consacrării va...

Sport acasă. Pilates și avantajele sale

Sport acasă. Pilates și avantajele sale
Galerie Foto Cel puțin teoretic, perioada în care vom sta acasă e posibil să fie destul de lungă. Pentru cei care fac sport în mod obișnuit, există însă variante să își continue antrenamentele la domiciliu, căci cele...

Coronavirus. Săpunul atacă învelişul lipidic al virusului

Coronavirus. Săpunul atacă învelişul lipidic al virusului
„Vă pup pe suflet” este metafora născută din pieptul meu acum câţiva ani şi îndrăgită repede de români. N-am bănuit că ea sfidează coronavirusul, căpcăunul cel uşor contaminant, care a dus la...

Riscul de infectare cu coronavirus în familie este de cinci ori mai mare decât prin interacțiunea cu alte persoane

Riscul de infectare cu coronavirus în familie este de cinci ori mai mare decât prin interacțiunea cu alte persoane
Autoritățile din Beijing spun că riscul de infectare cu virusul COVID-19 între membri de familie este de cinci ori mai mare decât prin contactul cu alte persoane. Rata de transmisie în familie...

Avem provizii. Cum le folosim eficient

Avem provizii. Cum le folosim eficient
Magazinele s-au golit de câteva ori deja, iar specialiștii spun că vârful crizei abia urmează. Avem de hrănit copii, care sunt toată ziua acasă, pe noi, care nu mai mâncăm la cantine sau la serviciu, ci tot aca...

Explicaţiile psihologului. Fenomenul Covid-19: Cum ne păstrăm calmul?

Explicaţiile psihologului. Fenomenul Covid-19: Cum ne păstrăm calmul?
Conform ultimelor raportări, la nivel planetar s-au înregistrat peste 175.000 de cazuri de Coronavirus, iar numărul deceselor a depășit pragul de 6.700. În același timp, aproximativ 6.000 de cazuri sunt...

Ghid de autoprotecție pentru a evita infectarea cu virusul COVID-19

Ghid de autoprotecție pentru a evita infectarea cu virusul COVID-19
Medicul Tudor Ciuhodaru ne transmite un ghid de protecție pentru a evita infectarea cu virusul COVID-19, indiferent că stăm acasă, mergem la serviciu ori ne aflăm pe stradă. "Cum ne protejăm. (Mic) ghid...

China spune că pandemia de coronavirus va lua sfârșit în maxim o lună. În celelalte state infecția se va termina în iunie

China spune că pandemia de coronavirus va lua sfârșit în maxim o lună. În celelalte state infecția se va termina în iunie
Cercetătorii din China consideră că cea mai dificilă perioadă a pandemiei de coronavirus a trecut și măsurile stricte de izolare care au fost luate până acum au fost suficiente pentru a controla...

Cum combatem stările de anxietate și atacurile de panică

Cum combatem stările de anxietate și atacurile de panică
În doar câteva zile, lumea cu care suntem obișnuiți s-a schimbat practic cu totul. Planurile de vacanță, de investiții, toate sunt acum depășite și inadecvate. Toată lumea se teme de ce va urma, că e vorba de...

Peste 99% dintre persoanele care au murit de coronavirus în Italia aveau și alte boli

Peste 99% dintre persoanele care au murit de coronavirus în Italia aveau și alte boli
Mai mult de 99% dintre cei care au murit în Italia din cauza coronavirusului au suferit de afecțiuni medicale anterioare, potrivit unui studiu al Autorității Naționale de Sănătate din Italia, citat de...

Explicația psihologului: Depresia la copii, o problemă tot mai serioasă

Explicația psihologului: Depresia la copii, o problemă tot mai serioasă
Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale mileniului trei, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 264 de milioane de persoane de toate vârstele sunt afectați. Cu toate...

Cum ameliorezi simptomele psoriazisului

Cum ameliorezi simptomele psoriazisului
Psoriazisul este o afecțiune autoimună, cronică şi afectează suferindul atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, alterându-i calitatea vieţii. Curele termale ameliorează simptomele şi amână puseurile...
Serviciul de email marketing furnizat de