x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la crizele de hipoglicemie!

Atentie la crizele de hipoglicemie!

27 Aug 2004   •   00:00

Oboseala, stare de voma, palpitatii… E clar ca aveti o problema, care s-ar putea numi hipoglicemie. In general hipoglicemia este provocata de dezechilibrele alimentare.

MAGDA MARINCOVICI

Hipoglicemia reprezinta diminuarea importanta a glicemiei, respectiv scaderea nivelului glucozei in sange sub 2,4 miliomoli, adica 0,45 grame la litru. In organism, glicemia sau nivelul zaharului in sange, este un parametru care se modifica permanent. Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina si glucagonul. Cand mancam, zaharul din alimente ajunge in sange si glicemia creste. Atunci pancreasul secreta insulina, hormonul care preia excesul de zahar in celule, in special cele hepatice, unde este stocat sub forma de glicogen. Daca nu mancam, nivelul zaharului in sange scade. Daca aceasta scadere este foarte mare, pancreasul secreta glucagonul, hormonul care antreneaza productia de glucoza a ficatului eliberat in sange.

SIMPTOME. Hipoglicemia se manifesta prin vertij, transpiratie rece, palpitatii, dificultati de concentrare, senzatie de foame, paloare, tremuraturi, tulburari ale vederii. Rar, hipoglicemia se asociaza chiar cu coma.

SFATURI. Medicul de familie Doina Mihaila, presedinta Patronatului National al Medicilor de Familie , ne avertizeaza ca "in majoritatea cazurilor, hipoglicemia este legata de dezechilibrele alimentare". De aceea, ne recomanda sa nu sarim peste mesele principale si sa mancam la ore fixe. De asemenea, este foarte important ca alimentatia sa acopere necesarul de energie al organismului. Medicul Doina Mihaila spune ca "mai ales vara, creste numarul crizelor de hipoglicemie din cauza caldurii si a deshidratarii. Pentru prevenirea acestora sunt necesare o alimentatie echilibrata si aport suficient de lichide".

PAINEA SI CEREALELE. Excelente surse de glucide care patrund lent in sange sunt painea si cerealele. Nu uitati de sucul de macese, sursele de calciu, reprezentate de lapte si iaurt, si de sursele de proteine, cele mai valoroase in acest sens fiind ouale.

Daca totusi se declanseaza criza hipoglicemica nu trebuie sa intrati in panica. Solutia o reprezinta furnizarea rapida de dulciuri. Luati o lingura sau un cub de zahar, ceva dulce, chiar o bautura carbogazoasa. Dar retineti ca aceasta este o solutie temporara, de depasire a momentelor de criza. Pentru evitarea crizelor de hipoglicemie este indicat ca sa incepeti ziua cu un mic dejun consistent, care sa acopere necesarul de glucide. Eventual persoanele predispuse pot apela la un supliment alimentar intre mesele principale.

ALCOOLUL SI STRESUL. Medicul Doina Mihaila spune ca in hipoglicemie, stresul poate juca un rol major. Stresul este responsabil de incetinirea activitatii intestinului si de o crestere a productiei de insulina. Persoanele suferinde de anxietate cronica sunt cele mai atinse de hipoglicemie. De asemenea, bauturile alcoolice pot sa induca aceste crize hipoglicemice. Se pare ca abuzul de alcool conduce la scaderea glicemiei si sporirea secretiei de insulina.

MEDICAMENTELE SI SPORTUL

In cazul persoanelor suferinde de diabet, excesul de insulina poate provoca scaderea zaharului din sange. Anumite patologii, in special cele declansate de tumori la nivelul pancreasului, pot duce la o secretie prea mare de insulina. Totodata, sunt unele medicamente care au ca efecte adverse tulburari ale nivelului glicemiei. Exercitiile fizice pot si ele sa genereze hipoglicemie. In mod normal, organismul este capabil sa se adapteze modificarii de ritm si mentinerii nivelului de zahar in sange. Insa in conditii de efort fizic prelungit, sunt binevenite dulciurile sau fructele uscate. Daca preferati bauturile energizante, evitati-le pe cele care au in compozitie glucoza sau fructoza.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sănge hipoglicemie