x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la dulciuri şi la zahăr!

Atenţie la dulciuri şi la zahăr!

17 Dec 2011   •   21:00
Atenţie la dulciuri şi la zahăr!

Consumul unor cantitati rezonabile de dul­ciuri este acceptabil, dar a face din zahar principala atractie a planului dumneavoastra alimentar, nu va va ajuta sa slabiti.
Este adevarat ca zaharul nu contine grasimi, dar are, cu siguranta, o multime de calorii si, de asemenea, nu ne zgarcim in a-l folosi. In medie, zaharul reprezinta aproximativ o treime din dieta femeilor – ceea ce inseamna aproximativ 28 de kilograme intr-un an si 151.840 calorii.

Dar ceea ce zadarniceste eforturile de scadere ponderala nu sunt doar caloriile suplimentare: zaharul sti­mu­lea­za si pofta de mancare. Se digera mai repede, iar caloriile pe care le contine se depoziteaza rapid, astfel incat vi se face foame din nou mai devreme decat in cazul unei gustari bogate in proteine. Pentru a ajunge la 7 lingurite de zahar pe care ar trebui sa le consumati intr-o zi (mai degraba decat 19, cat consuma de obicei femeile), incercati sa eliminati sau sa scadeti consumul a cinci dintre cei mai mari vinovati: sucurile cu zahar, prajiturile, inghetata, bauturile indulcite din fructe si dulciurile. Daca aveti vointa de a le eli­mina complet, ati putea scapa de 78.000 calorii pe an – si ati putea slabi mai mult de 9 kilograme.

Foiala
In cazul anumitor persoane, foiala pe scaun le mentine slabe. Cercetatorii au hranit 16 persoane normoponderale cu supliment de 1.000 de calorii pe zi timp de 8 saptamani, dar greutatea pe care au castigat-o a variat intre 1,5 si 1,7 kilograme. Cei care au acumulat cel mai putin au ars pana la 692 calorii pe zi desfasurandu-si activitatea zilnica, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor, acti­vitatea menajera, statul in picioare si pe scaun – dar si foiala.

Va puteti antrena sa deveniti o persoana mai activa in mod natural? 'Bineinteles, daca veti constientiza incercarea', spune dr. Fryhofer.
Incercati prin introducerea urmatoarelor obiceiuri in viata dumneavoastra:

Puneti punct poftelor alimentare
In timp ce faceti miscare, corpul dumnea­voastra suprima digestia si elibereaza glucoza si acizi grasi in sange, ca sursa de energie. Nu veti simti nevoia sa mancati pana cand ajungeti
intr-o stare de repaus si combustibilul se intoarce la rezerve. Data viitoare cand vi se face foame de plictiseala, ridicati-va si iesiti la o plimbare, lucrati in gradina sau in casa. Va veti infrana pofta si veti arde cateva calorii in plus.

Inchideti televizorul
Daca ati renuntat la o emisiune de televi­ziune pe zi si ati facut o plimbare usoara timp de 30 de minute in schimb, ati ars suficiente calorii pentru a slabi 8 kilograme intr-un an.

Nu va opriti
Dupa ce ati inceput un program de exercitii, probabil ca va va placea atat de mult, incat nu veti dori sa va opriti – iar aceasta este o veste buna cand e vorba de scaderea in greutate.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei