x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la gripă!

Atenţie la gripă!

de Dr Dana Tinică    |    27 Ian 2011   •   18:47
Atenţie la gripă!

148544-thinkstock200214495-001.jpgLa sfârşitul lunii ianuarie, în ciuda vre­mii de afară, ne considerăm aproa­pe scăpaţi de neplăcerile iernii. To­tuşi, ultimul comunicat al Ministerului Sănătăţii avertizează că ne aflăm în plin sezon gripal, activitatea gri­pală fiind considerată de ,,intensitate medie”, cu focare locale în ju­de­ţe­le Constanţa şi Iaşi şi cazuri spora­di­ce în restul ţării. O situaţie similară se în­tâl­neşte în majoritatea ţărilor eu­ropene. Într-adevăr, îmbolnăvirile gripale  sunt mai frecvente în sezonul rece, întâlnindu-se din octombrie-noiembrie până în martie.

Gripa poate fi deseori confundată cu o răceală banală, dar în general debutul este violent, cu febră înaltă de 39-40 de grade Celsius, frisoane şi transpiraţii, la care se adaugă dureri musculare şi articulare, cefalee şi dureri ale globilor oculari, toate pe fondul unei stări de oboseală accentuate. De asemenea, apar tuse uscată, iritativă, secreţii nazale apoase, inapetenţă, iar la copii vărsături, diaree şi dureri abdominale. Există categorii cu risc crescut, la care infecţia evoluează mai grav: copiii mici (sub 5 ani, mai ales cei sub 2 ani), femeile gravide, persoanele cu vârsta peste 65 de ani. De asemenea, sunt expuse com­pli­ca­ţii­lor persoanele cu maladii cronice: afecţiuni cardiovasculare, pulmonare (în special astm bronşic şi BPOC, dia­bet zaharat, boli neurologice, he­pa­tice şi renale cronice, obezitate mor­bidă. Mai sunt în pericol persoa­ne­le cu imunitate scăzută, bolnavii de cancer, cei care urmează un tratament prelungit cu corticosteroizi, chi­mioterapice sau imunosupresoare.

Gripa se răspândeşte, în principal, prin inhalarea aerosolilor cu particule infectante, eliminaţi de bolnav atunci când tuşeşte, strănută sau vorbeşte. Particulele se răspândesc la circa un metru în jurul bolnavului şi plutesc în aer, pentru a se depune apoi pe obiecte şi suprafeţe. Acestea din urmă reprezintă o altă sursă importantă de infecţie, căci prin atingerea lor şi, ulterior, prin punerea mâinii la nas, gură, ochi se poate, de asemenea, contacta  boala. În plus, adulţii încep să răspândească virusul cu o zi înainte de a prezenta simptome de boală şi continuă să o facă încă cinci-şapte zile după aceea, iar copiii chiar mai mult timp.

Pentru prevenirea bolii, evitaţi pe cât posibil aglomeraţiile şi persoanele bolnave. Aerisiţi frecvent încăperile şi, dacă e posibil, instalaţi un aparat de sterilizare a aerului. Menţineţi curăţenia şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele utilizate în comun (mobilier, tastatură, telefon, clanţele uşilor, jucării etc.). Nu folosiţi obiecte de toaletă sau veselă în comun. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, iar dacă nu e posibil folosiţi un gel dezinfectant pentru mâini. Renunţaţi la fumat şi aveţi grijă să vă hidrataţi suficient. Atunci când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel (care trebuie apoi imediat aruncat). Rămâneţi în casă, dacă aveţi febră, şi 24 de ore după aceea. Prezentaţi-vă la medic cât mai rapid dacă aveţi simptome de gripă, căci există medicamente antivirale eficiente, dar care au un efect mai bun administrate din primele zile de boală.

Dacă vă încadraţi în grupele de risc şi încă nu v-aţi vaccinat, nici acum nu este târziu să o faceţi! Atenţie, copiii sub 6 luni nu pot fi vaccinaţi, dar sunt extrem de vulne­rabili în faţa bolii, de aceea persoa-nele care îi îngrijesc trebuie să se vaccineze.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei