x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la lentilele de contact!

Atenţie la lentilele de contact!

de Magda Colgiu    |    26 Ian 2010   •   00:00
Atenţie la lentilele de contact!
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Apariţia lentilelor de contact a ajutat foarte mult persoanele cu probleme de vedere. Nu orice om însă poate beneficia de avantajele lentilelor de contact. Care sunt aceste persoane, ne spune conferenţiar doctor Liliana Voinea, şeful Clinicii de oftalmologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.



"Aproape oricine poate să-şi înlocuiască ochelarii cu lentilele de contact. Există însă şi cazuri speciale printre care se numără persoanele cu intoleranţă la lentile de contact. De asemenea, nici cele care suferă de keratoconjunctivită, de alte keratite (inflamaţii ale corneei), conjunctivite (dintre care unele degenerescente) sau distrofii corneene nu pot beneficia de lentilele de contact", afirmă specialistul oftalmolog.

Doctorul Liliana Voinea precizează că şi persoanele sănătoase, care au avut o afecţiune inflamatorie a globului ocular sau a anexelor acestuia, au contraindicaţie de a purta lentilele de contact. Contraindicaţia trebuie respectată minimum o lună. Medicul mai afirmă că, deşi aparent lentilele de contact prezintă mai multe avantaje comparativ cu ochelarii, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par.

Astfel, printre dezavantajele purtatului lentilelor de contact se numără: senzaţia de ochi uscat, norme de igienă mult mai riguroase, orar de purtare bine stabilit şi chiar apariţia de alergii la conservanţii din soluţiile de întreţinere.

În cazul senzaţiei de ochi uscat purtătorul de lentile trebuie să-şi administreze în ochi, la recomandarea medicului, lacrimi artificiale, fără conservanţi.

În ceea ce priveşte normele de igienă, situaţia e considerabil diferită faţă de ochelari. Astfel, încă de la primele consultaţii la medicul oftalmolog, pacientul este informat asupra câtorva aspecte importante: lentilele trebuie păstrate perfect curate, într-o soluţie specială de curăţat. De asemenea, este obligatoriu să respectăm timpul prescris şi nu mai mult, deoarece pot apărea reacţii adverse.

În caz contrar (de exemplu, purtatul peste noapte al unor lentile care nu prezintă această indicaţie, purtatul lentilelor deteriorate etc.), există riscul de reacţii adverse cum ar fi: conjunctivita giganto-papilară, keratite (inflamaţii ale corneei), ulcer corneean.

ALERGII
Doctorul Liliana Voinea mai precizează că, printre alte probleme cu care se pot confrunta purtătorii de lentile de contact, se numără şi cea legată de alergii la soluţiile de curăţare. De altfel, pacienţii sunt sfătuiţi ca, la orice modificare a acuităţii vizuale, la orice infecţie, reacţie alergică sau inflamatorie, să îndepărteze lentilele de contact şi să consulte medicul oftalmolog. Pentru a evita orice fel de probleme, purtătorilor de lentile de contact li se recomandă să consulte un medic oftalmolog după cum urmează: o dată pe lună în primele 90 de zile de la aplicare şi, apoi, cel puţin o dată la şase luni.

SFATUL SPECIALISTULUI
Conf. dr. Liliana Voinea spune că nu există diferenţe de dioptrie între ochelari şi lentilele de contact, până la valoarea de + 4D sau -4D. Dincolo de aceste valori, există diferenţe de dioptrii care se regăsesc într-un tabel de conversie, cu ajutorul căruia se ajustează dioptria pentru lentilele de contact.

×
Subiecte în articol: probleme oftalmologie lentile de contact