x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la puseele de hipertensiune

Atenţie la puseele de hipertensiune

de Dr Dana Tinică    |    26 Dec 2011   •   21:00
Atenţie la puseele de hipertensiune

Stresul, efortul, dar si abuzurile alimentare (mesele abundente, consumul crescut de sare si grasimi, dar si de alcool) au un efect nefavorabil in cazul afectiunilor cardiace. Astfel, creste freventa infarctului miocardic, a insuficientei cardiace si puseelor de hipertensiune arteriala. Infarctul miocardic se manifesta prin durere toracica intensa, ce dureaza mai multe ore, creste in timp, nu cedeaza la nici un medicament, e localizata in partea centrala sau stanga a toracelui, pe o zona intinsa, iradiata in umarul, bratul, degetele din partea stanga, in gat sau mandibula.

Uneori, mai ales in acest sezon, exista posibilitatea confundarii infarctului cu o suferinta digestiva, ceea ce intarzie prezentarea bolnavului la medic si stabilirea diagnosticului. Astfel, unele localizari ale infarctului determina o durere in partea superioara a abdomenului, iar alteori durerea re­trosternala din infarct este confundata cu cea din refluxul gastroesofagian. Acest lucru este mai frecvent in cazul femeilor, la care infarctul se insoteste frecvent de semne imprecise, care nu se incadreaza in tiparul clasic: greata, indigestie, dureri abdominale, balonare, insotite de oboseala si dispnee (respiratie dificila). De aceea, intr-o astfel de situatie este important sa va prezentati la medic, chiar cu riscul de a fi considerat ipohondru, fara a astepta 'sa treaca noaptea' sau 'sa treaca Sarbatorile'.

Abuzurile culinare pot produce cresteri ale glicemiei la pacientii diabetici care nu urmeaza dieta si tratamentul. Cresterile pot fi desoperite usor prin determinarea glicemiei, desi ma­nifestarile sunt vagi: ameteala, dureri de cap, urinari frecvente, sete accentuata. Netratate la timp, acestea pot duce la coma sau alte complicatii grave.

Este vacanta, dar in vacanta nu intra indicatiile si tratamentele medicului in cazul celor bolnavi, nici recomandarile de cumpatare in cazul celor sanatosi. Numai asa putem spera ca Sarbatorile Craciunului ne aduc cel mai frumos dar: sanatatea noastra si a celor apropiati!

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei