x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie! Unele jucării sunt periculoase. Păpuşi cu compuşi cancerigeni?!

Atenţie! Unele jucării sunt periculoase. Păpuşi cu compuşi cancerigeni?!

de Magda Marincovici    |    01 Dec 2011   •   21:00
Atenţie! Unele jucării sunt periculoase. Păpuşi cu compuşi cancerigeni?!

Unele jucarii destinate copiilor sub 3 ani contin substante cu potential nociv pentru sanatatea lor. Avertismentul, lansat pe adresa parintilor, vine din partea UFC Que choisir (Union fédérale des consommateurs) din Franta, orga­nism similar Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din tara noastra.

UFC Que choisir a efectuat o ancheta pri­vitoare la substantele din compozitia jucariilor pentru cei mici. Ancheta lasa sa se inteleaga ca unele jucarii ar putea fi chiar toxice pentru copii, motiv pentru care se cere multa vigilenta din partea parintilor atunci cand pregatesc cadourile de Craciun. Ancheta a fost efectuata la 30 de jucarii pentru cei mici, deoarece bebelusii duc la gura orice, inclusiv jucariile. Acest reflex este normal in cazul copiilor, dar trebuie sa stim ca astfel ei pot sa intre in contact cu substante toxice pe care le pot ingera. Analizele arata ca in unele jucarii se pot gasi substante despre care se stie ca sunt periculoase.

De exemplu, formaldehida, compus cancerigen iritant, bisfenol A – interzis din compozitia biberoanelor –, ftalati, intezisi in Europa, insa existenti in multe jucarii fabricate in Asia. Atentia UFC Que choisir a fost focalizata asupra unor derivati de petrol in doze mici si a unor compusi din plastic care inlocuiesc ftalatii si despre care nu se poate inca afirma daca sunt periculosi, fiind de foarte putin timp folositi. Printre jucariile pentru bebelusi, UFC Que choisir nu a putut sa o ignore pe Sophie la Girafe, o jucarie care a sarbatorit 50 de ani de existenta. In Franta, despre celebra jucarie se spune ca raspunde normelor in vigoare. Totusi, aceeasi Sophie la Girafe, in Germania, unde normele sanitare privind nitrozaminele sunt mult mai stricte, a fost retrasa de pe piata. Intrebare este de ce? Pentru ca, ne lamuresc specialistii, nitrozaminele sunt compusi cancerigeni care pot ajunge in saliva. In Germania acesti compusi sunt interzisi. In Franta, ei sunt interzisi in tetine, dar 'tolerati' in jucarii.

Dar in Romania? Noi avem Hotararea nr. 74/26 ianuarie 2011 care stabileste conditiile privind siguranta jucariilor si libera circulatie a acestora pe teritoriul Romaniei si al celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, tarabele sunt invadate de jucarii aduse din toate colturile Asiei care sunt ignorate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Avertismentele si controalele ANPC vizeaza in mod special si­guranta copiilor care au jucarii ce se demonteaza usor, cu bile, cu muchii, cu baterii. Ceea ce este bine, dar nu este suficient. Deoarece ANPC trece mult prea usor peste materialele si substantele din care sunt facute unele jucarii si care pot fi, de asemenea, extrem de periculoase pentru copii.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei