x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie, virusurile hepatitice

Atenţie, virusurile hepatitice

de Gina Matei    |    11 Sep 2009   •   00:00
Atenţie, virusurile hepatitice
Sursa foto: /stockxpertcom

În spaţiul subcarpatic, 5,59% din populaţie este purtătoare a virusului hepatitic B şi 4,56% dintre locuitorii acestei regiuni au virusul hepatitic C. Sunt principalele concluzii furnizate de un studiu realizat de Institutul Clinic Fundeni, prezentate în cadrul celui de-al XIX-lea Congres Naţional de Hepatologie.



Lucrurile stau mai bine în rândul studenţilor din România. Astfel, 2,27% dintre aceştia prezintă virusul hepatitic B, 0% virusul hepatitic C şi D. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre virusul hepatitic E: 12,5% dintre aceştia au acest virus. Profesorul doctor Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului (ARSF), consideră important să se discute despre hepatita cronică de cauză virală cu fiecare ocazie.

Deoarece în România se află circa 1,5-2 milioane de oameni infectaţi cu unul din virusurile hepatitice B sau C şi dintre ei maximum 10% sunt diagnosticaţi. "Asta se întâmplă pentru că boala evoluează în general fără simptome. Oamenii trebuie să ştie că, dacă au avut transfuzii sau intervenţii chirurgicale sau stomatologice înainte de '90, este posibil să fie infectaţi cu unul dintre virusurile hepatitice", atrage atenţia profesorul doctor Mihai Voiculescu.

Datele studiilor epidemiologice realizate în România sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât au dovedit că rata prevalenţei hepatitei virale C este mult mai mare în ţara noastră, comparativ cu ratele înregistrate în UE. În condiţiile în care media europeană este de 0,5%-1%, în România, aceasta este cuprinsă între 3,23% şi 4,9% din populaţie.

Prezent la congres, prof. dr Carol Stanciu, de la Institutul de Gastroenterologie Iaşi, a declarat că "hepatitele cronice au impact asupra stării de sănătate a populaţiei în special pe termen mediu şi lung, şi asta prin consecinţele grave pe care le au: ciroza hepatică şi cancerul hepatic". Din păcate, când aceste complicaţii sunt diagnosticate, medicii nu mai pot face mare lucru pentru pacient. Tocmai de aceea, pentru a preveni aceste consecinţe nefaste, este esenţial ca pacienţii să fie informaţi, diagnosticaţi şi trataţi precoce.

FIBROSCANUL
Pentru a preveni complicaţiile, se vor monitoriza în permanenţă pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare şi se vor lua toate măsurile ca perioada de aşteptare în vederea obţinerii tratamentului să nu depăşească un an. Şi pentru că diagnosticarea precoce a pacientului este mult mai uşoară decât tratarea acestuia, prof. dr Mihai Voiculescu a pus accentul pe importanţa folosirii metodelor moderne în diagnosticul hepatitei B şi C.

Dintre acestea, "fibroscanul este o metodă non-invazivă de apreciere a gradului de fibroză hepatică, care, la unii pacienţi poate înlocui puncţia biopsiei hepatice. Aşa cum se ştie puncţia hepatică este o metodă care comportă riscuri multiple şi pe care mulţi pacienţi refuză să o facă, chiar dacă acest lucru înseamnă că nu mai pot avea acces la tratament gratuit".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă virusurile hepatice