x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie, vorbitul în exces la mobil poate afecta fertilitatea masculină!.

Atenţie, vorbitul în exces la mobil poate afecta fertilitatea masculină!.

de Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2011   •   11:01

Barbatii care isi propun sa devina parinti ar face bine sa vorbeasca mai putin la telefonul mobil, recomanda un grup de experti de la University of Saskatchewan din Canada, sustinand ca in cazul persoanelor de sex masculin care comunica frecvent cu ajutorul celularului se produce o crestere a nivelului de testosteron, o scadere a calitatii spermei si, in final, deteriorarea fertilitatii, potrivit Compulenta, preluat` de Agerpres.
Potrivit sefului echipei de cercetatori Rany Shamloul (Departamentul de Farmacologie si Toxicologie), descoperirea a generat o adevarata confuzie, deoarece mecanismul care declanseaza aceste efecte ramane un mister pentru oamenii de stiinta.
Astfel, s-a descoperit ca barbatii care vorbesc frecvent la celular au un nivel mai ridicat testosteron in organism, iar concentratia de hormon luteinizant (LH) inregistreaza valori sub media normala - acest hormon, secretat de glanda pituitar` este important pentru functionarea normala a sistemului de reproducere.
Cercetatorii cred ca intreaga problema rezida in undele electromagnetice (SEM) emise de telefoane: acestea ar putea avea un dublu efect asupra nivelului de hormoni masculini si a fertilitatii. Cu toate aceste, cercetatorii canadieni considera ca pentru o concluzie finala privind modul in care celularele afecteaza fertilitatea masculina sunt necesare studii suplimentare.

×
Subiecte în articol: testosteron fertilitate telefon mobil