x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Atenţionări şi recomandări privind comercializarea şi consumul de ciuperci. Tu știi cum să verifici dacă sunt otrăvitoare?

0
03 Aug 2018 - 17:27
Atenţionări şi recomandări privind comercializarea şi consumul de ciuperci. Tu știi cum să verifici dacă sunt otrăvitoare?

Ciuperca, constituie un aliment preferat de un număr important de consumatori, în principal datorită unor calităţi nutritive pe care le conferă prin conţinutul destul de important de proteine (asemănătoare cu cea din caseina laptelui, albumina din ou sau cu gliadina din grâu) care variază între 2% si 4,5%, conţin 18 aminoacizi, hidraţi de carbon între 3,5-10%, sunt bogate in vitamine, in principal vitamina D, C, E şi vitamine din complexul B, în minerale în special potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier, seleniu, de asemenea sunt bogate in fibre, ceea ce ajuta la un bun tranzit intestinal şi la dietă.

Ciupercile conţin puţin sodiu, nu conţin colesterol iar prezenţa glicogenului în ciuperci, care e caracteristic regnului animal, face ca acestea să fie numite „carne vegetală”.

Specile diferite de ciuperci cresc în zone naturale (păduri, pajişti), dezvoltarea lor fiind favorizată de perioadele cu ploi abundente, sau sunt cultivate în unităţi specializate (ciupercării), unităţi unde se practică tehnologii specifice, consacrate pentru fiecare sortiment de ciupercă.

O parte însemnată a populaţiei, în special din zona rurală, preferă să consume ciuperci care cresc în mediul natural, cantităţi însemnate le şi valorifică în zonele urbane, în spaţii neautorizate, fără documente sau control de specialitate, sub pretextul că deosebesc ciupercile comestibile de cele considerate otrăvitoare, în unele situaţii provocând consumatorilor intoxicaţii grave, uneori cu sfârşit letal. (...)

Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, specialiştii de profil, recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate din comerţul stradal, sau culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, dar pentru care nu există garanţia că sunt comestibile.

După unii autori ciupercile se pot verifica prin diferite procedee, dintre care se recomandă :

............................

Află care sunt cele mai eficiente metode de verificare a ciupercilor otrăvitoare


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un ventilator ieftin a primit aprobare de urgență pentru a fi vândut pe piața americană

Un ventilator ieftin a primit aprobare de urgență pentru a fi vândut pe piața americană
Compania americană Fitbit a prezentat oficial un nou ventilator pentru tratarea pacienților cu forme grave ale infecției cu COVID-19. Acesta a primit autorizație de urgență din partea Agenției pentr...

80% dintre copii folosesc un smartphone în primii trei ani de viață

80% dintre copii folosesc un smartphone în primii trei ani de viață
80% dintre copii folosesc un smartphone până la vârsta de trei ani, potrivit unui studiu privind relaţia dintre copii şi tehnologie, realizat de Starcom România.  'Încă de la cele mai mici vârste...

De ce meditația ne face să ne simțim mai bine

De ce meditația ne face să ne simțim mai bine
Galerie Foto Ni se pare ciudat să ni se spună că doar câteva minute de meditație pe zi ne pot ajuta să ne simțim mai bine. Dar realitatea și studiile făcute arată că așa este. Practicanții de yoga și budiștii susțin...

Clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Atenție! Ce nu este bine să mănânci, dacă ești bărbat!

Clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Atenție! Ce nu este bine să mănânci, dacă ești bărbat!
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Alimente care reduc hormonul stresului

Alimente care reduc hormonul stresului
Faptul că stresul dăunează grav sănătății nu mai este o noutate pentru nimeni. În doze mari, cortizolul, hormonul stresului, contribuie la tulburarea mai multor aspecte din viața ta, începând cu...

Fertilizarea in vitro – Șansă în plus pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

Fertilizarea in vitro – Șansă în plus pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
Tehnica de reproducere asistată (fertilizarea in vitro) este accesibilă cuplurilor care au împlinit 2 ani de căsătorie și nu pot concepe un copil pe cale naturală. În cadrul acestei tehnici, se pornește de...

Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie

Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie
Oamenii se hrănesc mai sănătos în condiţiile izolării din cauza pandemiei de coronavirus, deoarece sunt tentaţi să încerce reţete mai sănătoase, indică rezultatele unui sondaj efectuat în Marea...

Gimnastica facială și rolul ei în „alungarea” ridurilor

Gimnastica facială și rolul ei în „alungarea” ridurilor
A vedea cum anii îți marchează fața nu este întotdeauna o plăcere. Din fericire, nu e nevoie să ajungi sub bisturiu pentru a face semnele timpului să dispară sau să se reducă. Gimnastica facială este o...

Studiu: 20% dintre suceveni au dezvoltat anticorpi la COVID-19

Studiu: 20% dintre suceveni au dezvoltat anticorpi la COVID-19
Rata de imunizare la virusul SARS-CoV 2 a populației din Suceava, cel mai mare focar de infecție din România, este de 20%, potrivit unui studiu realizat de MedLife. Aceasta înseamnă că circa 16.500 de persoane au...

Aceste 4 gânduri "ucid" fericirea

Aceste 4 gânduri "ucid" fericirea
Vorbind depre fericire, Douglas William Jerrold spunea: "Nu-ți căuta fericirea în curtea altuia, pentru că ea se ascunde întotdeauna în casa ta". Nu există om pe lume care să nu îşi dorească să cunoască...

Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun topesc mai multe kilograme

Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun topesc mai multe kilograme
Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun, pe stomacul gol, topesc mai multe kilograme, indică rezultatele unui studiu desfăşurat în Marea Britanie. Echipa de cercetători conduşi de dr.Javier...

Susținătorii plantari - 5 motive ca să apelezi la ei

Susținătorii plantari - 5 motive ca să apelezi la ei
Majoritatea persoanelor consideră că nu are nevoie de susținători plantari, deoarece aceștia sunt destinați doar celor cu probleme ortopedice. O afirmație total eronată, deoarece folosirea plantarilor a...

10 tratamente naturiste pentru frumusețe, cu zeamă de lămâie

10 tratamente naturiste pentru frumusețe, cu zeamă de lămâie
Lămâia poate avea numeroase efecte pozitive asupra frumuseţii unei femei. Deschide părul la culoare – peroxidul este inamicul părului, așa că dacă îl vrei mai deschis la culoare poți apela la…...

COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice

COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice
Tutunul este un inamic pus de toţi în banca acuzării, el este considerat un rău pentru mai toate sistemele organismului. Până una, alta, proiectul superb al organismului omenesc nu prevede ca să fie inhalat în pl...

Legume recomandate pentru reducerea indicelui glicemic în organism

Legume recomandate pentru reducerea indicelui glicemic în organism
Profesorul Universității de Stat de Medicină „Secenov” din Moscova, MGMU, Tatiana Kiseleva, a dezvăluit că există legume și plante care pot ajuta la reducerea indicelui glicemic și care pot controla insulina...
Serviciul de email marketing furnizat de