x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Au plecat 1.000 de medici

Au plecat 1.000 de medici

de Jurnalul National    |    14 Mar 2008   •   00:00

Din datele Colegiului Medicilor din România rezultă că peste 4% din totalul medicilor cu drept de prac­tică (peste 1.000 de medici) au părăsit România. Principalele ju­de

Din datele Colegiului Medicilor din România rezultă că peste 4% din totalul medicilor cu drept de prac­tică (peste 1.000 de medici) au părăsit România. Principalele ju­deţe în care s-a înregistrat migraţia externă sunt Bucureşti (494 de medici), Iaşi (256 de medici) şi Ti­miş (131 de medici). Dintre aceştia, peste 90% au solicitat eliberarea de certificate pentru ţări din EU. Franţa, Germania şi UK sunt ţările de destinaţie favorite pentru me­di­cii români, mai ales datorită politicilor active de recrutare de perso­nal din alte ţări, inclusiv România. Cele mai cerute specialităţi în aceste ţări sunt: medicina de familie, te­rapia intensivă şi psihiatria.

 

DECLARAŢIE.Rapoartele OMS arată că, în ultimii 30 de ani, numărul profesioniştilor din domeniul medical care sunt formaţi în alte ţări, dar care profesează în ţă­rile din Europa de Vest a crescut foar­te mult. Astfel, în 2005 aceştia re­pre­zentau în Danemarca aproxi­mativ 11% şi în Franţa 6% din to­talul personalului medical activ. “Sun­tem în criză în privinţa numă­ru­lui de medici. Practic, în Ro­mâ­nia, numărul de medici şi chiar şi cel de farmacişti este de doar ju­mă­ta­te din necesar”, a declarat pre­şe­din­tele Colegiului Medicilor din Ro­mâ­nia, Vasile Astărăstoae, în ca­drul Adunării Generale a CMR.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medici