x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei AVERTISMENT/VHB, virus tăcut şi mortal

AVERTISMENT/VHB, virus tăcut şi mortal

de Magda Marincovici    |    05 Mar 2009   •   00:00
AVERTISMENT/VHB, virus tăcut şi mortal

Cu o incidenţă a infecţiei cu virusul hepatitei B între 2% şi 8%, România se situează în categoria ţărilor cu incidenţă medie. Faptul că în Bulgaria şi Republica Moldova incidenţa este "înaltă", de peste 8%, şi că un număr mare de români care au lucrat în străinătate revin acasă sporesc riscul acestei infecţii.





Potrivit asist. univ. Liliana Preoţescu, medic primar la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", în ţara noastră, hepatita B este deocamdată o monoinfecţie. "Evident, întoarcerea celor plecaţi la muncă în străinătate ar putea să ducă la o creştere a numărului persoanelor cu virusul hepatitei B (VHB), dar şi cu co-infecţii (VHB asociate cu virusul hepatitei C sau cu HIV). Specialistul infecţionist recomandă tuturor celor reveniţi acasă să consulte medicul de familie, în vederea efectuării testelor hepatice şi markerilor de infecţie.

TRANSMITERE
Hepatita B este nu numai o boală infecţioasă, dar şi una de tip comportamental, în sensul că VHB se transmite pe cale sexuală. Dar se poate lua şi în cabinetele de piercing şi tatuaje, unde aceste "operaţii" se fac în condiţii suspecte. De asemenea, siguranţă de 100% nu prezintă nici instrumentarul folosit în unele cabinete stomatologice. Cele mai multe dintre persoanele care suferă de hepatita B nu prezintă semne sau simptome specifice, dar sunt supuse unui risc foarte mare de a dezvolta ciroză sau cancer hepatic. 15%-25% dintre acestea mor din cauza complicaţiilor bolii hepatice cauzate de VHB. Ciroza, înlocuirea ţesutului normal al ficatului cu ţesut conjunctiv cicatrizat, se dezvoltă în câţiva ani din cauza leziunilor sau a infecţiei preexistente a ficatului. În cele din urmă, ciroza duce la insuficienţă hepatică, deoarece ţesutul hepatic afectat moare, iar capacitatea ficatului de a funcţiona se deteriorează. Pe lângă ciroză, hepatita B este responsabilă de 80% dintre cazurile de cancer hepatic, care este aproape întotdeauna mortal. VHB este cauza principală a bolii hepatice cronice şi a decesului de cauză hepatică în întreaga lume. Vestea bună este că în ţara noastră există o terapie de primă linie cu entecavir (baraclude), care are potenţialul de a opri evoluţia leziunilor hepatice şi chiar de a ameliora fibroza ficatului. Studii recente privitoare la această terapie, prezentate la a 19-a Conferinţă a Asociaţiei Asiatic-Pacific pentru Studiul Ficatului (13-16 februarie, Kong Kong), indică faptul că 96% dintre pacienţii cărora li s-a administrat acest tratament au dovedit o reducere semnificativă a inflamaţiei hepatice, 88% au înregistrat o regresie a fibrozei. Profesorul doctor Patrick Marcellin, şeful Unităţii de Cercetare pentru Hepatite Virale Spitalul Beaujon din Paris, participant la acest eveniment, concluzionează: "Pacienţii sub tratament cu entecavir înregistrează îmbunătăţiri vizibile ale inflamaţiei hepatice cu regresia fibrozei, inclusiv în cazul pacienţilor cu ciroză. Medicul Liliana Preoţescu spune că, potrivit ghidului actual, există un termen de tratament cu acest medicament de până la 5 ani, timp în care pacientul are toate şansele să câştige o supresie naturală. Chiar dacă se negativează mai devreme de cinci ani, tratamentul nu trebuie oprit, pentru a avea garanţia răspunsului imun al organismului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă