x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bacteria în lanţuri

Bacteria în lanţuri

de Florin Condurateanu    |    23 Mar 2010   •   00:00
Bacteria în lanţuri
Sursa foto: /Thinkstock

Ulcerele au chinuit, de sute de ani, oamenii şi românul are chiar o vorbă mai persiflantă, dar cu adevăr în ea, "buba la burtă".



A fost o vreme în care ulcerele erau considerate de unii specialişti ca o boală rebelă, ce revine când nu te gândeşti, în funcţie de anotimp, şi de care scapi mai greu, fiindcă acuzaţi erau stresul şi un surplus de secreţie acidă în stomac.

HELICOBACTER PILORI
Însă s-a întâmplat o bruscă schimbare de macaz atunci când un profesor şi un asistent de-al lui din Noua Zeelandă au descoperit un microb, adică o bacterie, care provoca ulcer. Asistentul, care învăţa meserie de la profesorul universitar, a cultivat această bacterie în laborator şi chiar a înghiţit microbii, demonstrând că Helicobacter pilori este principala cauză de ulcer.

Această cercetare a revoluţionat medicina tubului digestiv, pentru că ulcerele provocate de bacterie se tratau nu numai cu medicamente de scădere a acidului din stomac, ci şi cu antibiotice. Au trecut 20 de ani până când medicii din Noua Zeelandă au luat Premiul Nobel pentru această descoperire.

CINE MAI ESTE VINOVAT
În clipa de faţă însă, după succesul important de vindecare a ulcerelor date de bacteria Helicobacter pilori, lucrurile s-au modificat întrucâtva. De unde o vreme ulcerele date de bacterie însumau vreo 90% din bolile de ulcer, cu timpul, ulcerele cauzate de acest microb s-au împuţinat, rămânând totuşi majoritare: 60%-75%. Şi, ca mirare, au crescut din nou cazurile de ulcer provocat de secreţia acidă în exces şi de stres, acestea ajungând iarăşi la 30%-40%.

Ba, mai mult, au devenit mai dese şi alte tipuri de ulcere, cele cauzate de medicament. Care sunt acele medicamente vinovate de apariţia unor ulcere? În primul rând, medicamentele destinate bolilor reumatismale, adică antiinflamatoarele pe bază de cortizon sau necortizonice. Din păcate, numeroşi oameni chinuiţi de sutele de boli reumatismale sunt obligaţi să se trateze lungi perioade, ani şi ani, cu aceste medicamente antiinflamatoare.

Ele au ca efect secundar atacarea stomacului până la boala ulceroasă, culminând uneori cu hemoragii digestive superioare, ce pot duce şi la moartea bolnavului. Alte medicamente producătoare de ulcer, ca efect secundar, sunt unele medicamente anticoagulante pentru profilaxia accidentelor vaselor din creier şi a infarctului cardiac. Şi unele medicamente, pe bază de difosfonaţi, destinate luptei cu osteoporoza pot provoca ulcere.

×
Subiecte în articol: oncopediatrie