x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Batranete cu Parkinson

Batranete cu Parkinson

18 Apr 2005   •   00:00

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • SANATATEA BUNICULUI
  • Ati observat ca aveti tulburari de mers, de inghitit, de vorbire... Ca picioarele vi se lipesc de sol sau devin imobile si ca nu mai puteti face un pas in timp ce mergeti... Ca va aplecati foarte tare in fata cand mergeti, ca aveti probleme de echilibru... Acestea pot fi simptome ale unei afectiuni misterioase: boala Parkinson.

    Simptomele specifice sunt tremorul, rigiditatea musculara, miscarile lente si mersul dificil.

    Boala debuteaza insidios si se instaleaza treptat. Simptomatologia de debut include senzatia de oboseala, lentoare generala a miscarii si a vorbirii. In timp, aceste semne devin mai evidente, accentuandu-se prin tremor necontrolat al mainii sau bratului, unilateral sau bilateral, de asemenea, la nivelul picioarelor sau barbiei. Tremorul se diminueaza pe masura ce aria afectata este implicata in miscari active si dispare complet in timpul somnului.

    Muschii devin rigizi deoarece nu mai primesc mesaje de relaxare de la nivelul creierului si ca urmare apar dureri musculare, incetinirea miscarilor. Pacientul cu Parkinson are mers sovaitor, limitat la pasi mici si repezi. Pentru el, urcarea scarilor sau ridicarea de pe scaun si din pat presupune un efort suplimentar. Frecvent, acest pacient este surprins de ceilalti intr-o atitudine "inghetata", de statuie, fiind incapabil de a initia vreo miscare. Vocea lui tinde sa devina mai scazuta, cuvintele sunt articulate neclar, fiind foarte greu inteles in timpul convorbirii telefonice.

    "Aceste simptome sunt relativ comune. Sunt posibile si alte simptome neprecizate si care sa fie rezultatul bolii Parkinson. Dar va trebui sa consultati medicul in privinta simptomelor, deoarece aproape toate pot fi ameliorate prin tratamente", precizeaza conf. dr. Marina Ticmeanu, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Colentina.

    Dopamina lipseste

    Boala Parkinson este o afectiune cronica progresiva. Simptomatologia se agraveaza in timp si vizeaza in special sistemul nervos. Descoperita in 1817 de medicul englez James Parkinson, aceasta boala nu are inca precizata o cauza distincta, sporindu-i nota de mister, in schimb se stie ca determina tulburari la nivelul ariei cerebrale care controleaza miscarile si echilibrul.

    La nivelul creierului normal, dopamina permite transmiterea mesajului intre terminatiile nervoase. In boala Parkinson, dopamina este absenta, iar mesajul nu se transmite la nivelul conexiunii nervoase.

    Dopamina este un neurotransmitator (substanta chimica secretata de neuroni, care permite transmiterea influxului) la nivelul conexiunii intre celulele nervoase (sinapse). Zonele in care are loc schimbul de informatii intre neuroni se numesc sinapse. In apropierea bazei creierului exista o arie de dimensiuni mici denumita substanta neagra, care contine celule producatoare de dopamina.

    Scopul tratamentului il reprezinta restabilirea transferului informatiei. Astfel, medicamentele mimeaza functia dopaminei. Efectul consta in ameliorarea simptomelor bolii.

    Evolutie

    Specialistii au stabilit trei mari stadii in evolutia acestei boli. Primul stadiu, sau perioada lunii de miere, dureaza intre 3 si 8 ani. Cu cat pacientul este mai putin afectat si beneficiaza de un tratament mai eficient, cu atat perioada lunii de miere este mai lunga. Al doilea stadiu se caracterizeaza prin instalarea tulburarilor de miscare pe care tratamentul nu reuseseste sa le elimine in totalitate. In al treilea stadiu, tratamentul pierde din eficacitate.
    Exercitii pentru imbunatatirea respiratiei si a musculaturii

    FRECVENTA. Studiile arata ca boala Parkinson nu este determinata genetic. Estimarile privitoare la boala Parkinson in randul persoanelor varstnice indica o frecventa de 1 la 200. Boala Parkinson nu este vindecabila, in sensul ca deocamdata nu exista un tratament care sa permita pacientului revenirea la starea normala.

    PROTECTIE. Covoarele nefixate, podelele alunecoase, foarte lustruite sunt extrem de periculoase pentru persoanele cu boala Parkinson. Din cauza acestora, varstnicii bolnavi pot foarte usor sa alunece si sa se fractureze. De asemenea, acestei categorii de bolnavi ii este recomandat sa poarte incaltaminte care sa previna alunecarea. S-a constatat ca scaunele moi si adanci nu sunt practice pentru pacientii cu Parkinson, deoarece este greu de stat pe ele si mai neplacut este ca fac foarte dificila ridicarea de pe acestea.

    SOLUTII. Boala Parkinson nu-i afecteaza numai pe pacienti, ci si pe persoanele din jurul acestora. Uneori bolnavul are un grad de handicap atat de mare, incat este blocat la pat si are nevoie de ingrijire permanenta. Insotitorul are in acest caz o misiune foarte dificila. Cand situatia va depaseste, apelati la una dintre solutii: consultarea medicului, ingrijirile medicale la domiciliu si, in ultima instanta, transferul bolnavului la un spital sau la camin.

    SOFATUL. Potrivit studiilor, in faza de debut a bolii Parkinson, sofatul nu pune in pericol viata pacientului sau a persoanelor din jur. Mai mult, in acest stadiu al bolii este chiar util sa continuati sa conduceti, pentru ca astfel simplificati multe dintre activitatile zilnice, cum ar fi cumparaturile, si va confera un grad mai mare de autonomie.

    HOBBY. Pictura, gradinaritul, animalele de casa, filatelia, promenadele nu numai ca dau culoare, dar dinamizeaza viata bolnavului cu Parkinson. Aceste hobby-uri imbina activitatea mentala cu cea fizica si feresc bolnavul de pericolul de a se lasa prada deprimarii, singuratatii. Este motivul pentru care specialistii recomanda bolnavilor care nu au inca un hobby sa-si aleaga unul care le face placere.
    ×
    Subiecte în articol: parkinson boala sanatatea bunicului