x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Beti zilnic o ceasca de sanatate

Beti zilnic o ceasca de sanatate

23 Mar 2004   •   00:00

La ora actuala, in lume, ceaiul este al doilea lichid cel mai baut, dupa apa. In unele tari se consuma chiar peste doi litri zilnic, intrucat ceaiului i se atribuie numeroase calitati binefacatoare sanatatii.

Cheia virtutilor atribuite ceaiului sunt substantele despre care auzim din ce mai frecvent azi si botezate antioxidanti. In corpul nostru se formeaza in mod curent sau sub actiunea unor agenti toxici molecule numite radicali liberi. Acesti radicali, cunoscuti si sub numele de „ucigasi ai organelor interne", ataca si materialul genetic, putand fi la originea problemelor de sanatate sau a imbatranirii accelerate si premature. Pentru a contracara acest fenomen, organismul „fabrica" molecule care au proprietati antioxidante. O sursa importanta de antioxidanti este alimentatia.

ALIMENTATIE. Fructele si legumele sunt printre cele mai bogate in antioxidanti. Ele furnizeaza organismului vitaminele E si C, recunoscute pentru proprietatilor lor de scut impotriva radicalilor liberi. Studiile care au cercetat actiunea ceaiului asupra sanatatii au ajuns la concluzia ca flavonoidele din compozitia ceaiului au actiune similara vitaminelor E si C in lupta contra radicalilor ucigasi. Astfel, o ceasca de ceai este echivalenta sub aportul elementelor antiradicali liberi cu un pahar de vin rosu.

CALITATI. Cercetatorii americani, autori ai unor studii de referinta, au stabilit influentele pozitive ale ceaiului asupra arterelor, a reducerii riscurilor afectiunilor cardiovasculare. Multe studii indica rolul protector al ceaiului contra unor forme de cancer si o incetinire a evolutiei anumitor boli cum ar fi Parkinson.

PRUDENTA. Totusi, aceiasi cercetatori recomanda si o abordare moderata a virtutilor ceaiului. Contrar unei opinii foarte vechiculate, s-a dovedit ca este inutil sa bem infuzii de ceai verde dimineata, la pranz si seara pentru a scapa de kilogramele suplimentare. Nu slabim cu ceai verde, dar nici nu ne ingrasam, deoarece o ceasca de ceai cu zahar sau lapte nu ne aduce nici un gram in plus. Sunt specialisti care ne recomanda insa si prudenta in legatura cu ceaiul verde. Deoarece flavonidele ar putea inhiba absorbtia intestinala a oligoelementelor, in special a fierului. In plus, nu uitati de cafeina din ceai. Iar daca aveti probleme cu somnul, este necesar sa va dozati foarte bine cantitatea bauta. casete
(MAGDA MARINCOVICI)

Previne cariile

Specialistii chinezi sunt convinsi ca a bea zilnic ceai verde inseamna a reduce riscul de cancer la stomac, esofag si ficat. Studiile efectuate in Japonia arata ca zece cesti de ceai verde pe zi consumate reduc riscul bolilor de inima. Si daca mai folositi ceaiul si pentru a va clati gura este foarte bine. Deoarece astfel preveniti cariile dentare prin eliminarea bacteriilor. Recent s-a stabilit ca si cancerul de piele poate fi prevenit prin ceaiul verde.

Face pielea fina

Datorita substantelor antioxidante pe care le contine (polifenoli, flavonoide), a vitaminelor C si E, care combat actiunea radicalilor liberi, ceaiul verde are efecte de regenerare si protectie a epidermei. Din acest motiv este din ce in ce mai des folosit in compozitia produselor cosmetice. Pentru efectele de calmare a tenului si de netezire a ridurilor fine ale pielii se recomanda aplicarea pe fata de comprese caldute cu amestec de infuzie de ceai verde, doua lingurite de miere si doua lingurite de suc de lamăie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă verde ceai