x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Blestemul durerilor de cap

Blestemul durerilor de cap

de Florin Condurateanu    |    10 Feb 2010   •   00:00

Prea des auzi vorbele: "Am o migrenă de-mi plesneşte capul!". Şi a devenit caraghioasă acea imagine fără nici un efect de împuţinare a suferinţei în care un om cu dureri de cap îşi înfăşoară fruntea, tâmplele şi ceafa într-un prosop umed, de parcă ar goni durerea de cap cu niscaiva cârpe reci. În realitate, migrena îi bântuie pe unii oameni şi le strică grav calitatea vieţii. Medicina spune că migrena este o boală genetică. Ea se moşteneşte de urmaşii unei familii care s-au luptat cu migrenele.

Migrena este o durere ce cuprinde jumătate de cap şi se însoţeşte cu greţuri, vărsături, cu paloare, cu modificări ale tensiunii arteriale. Migrena nu este o boală care se rezolvă printr-o operaţie, cu recuperare, cu antibiotice. Ea înseamnă o perturbare congenitală a echilibrului între substanţele mediatori (acetilcolină şi serotonină) care transmit fluxul nervos.

Modificarea echilibrului secreţiei de serotonină şi de acetilcolină atinge pragul de apariţie a durerii. Poate exista şi o cauză în privinţa circulaţiei în vase. În afara durerilor de cap şi a vărsăturilor, în migrene se ivesc uneori şi tulburări de vorbire, ca şi defecte de mişcare a picioarelor şi a mâinilor. Forma cea mai des întâlnită de migrene este aşa-numita migrenă clasică.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă