x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Blestemul tigarii

Blestemul tigarii

10 Apr 2005   •   00:00

Inamicul numarul 1 al sanatatii omului este tutunul, fumatul ataca mai multe organe, nu face doar un singur rau, provoaca o cascada de necazuri in organismul fumatorului.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Inima este impinsa de tigara spre cardiopatie ischemica si infarct, se perturba si vascularizatia, se ajunge la amputarea piciorului din cauza arteriopatiei obliterante. Plamanii sunt victime sigure ale tutunului, iar ficatul face mai putine legaturi de energie daca oxigenul este saracit de bioxidul de carbon produs de fumat, nu se mai fac in ficat 38 de legaturi de energie ca la nefumator, ci doar doua legaturi, de unde o imputinare a energiei in organism.

    Unii nu inhaleaza fumul, distrugandu-si sistemul respirator, ei inghit fumul tigarii si vor suferi deteriorari hepatice si stomacale. Conferentiar doctor Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", explica ravagiile provocate de tabagism. Este foarte important cate tigari fumeaza omul si cati ani s-a distrat cu naravul fumatului. Daca a fumat 20 de ani cate un pachet pe zi, riscul lui de imbolnaviri creste cu 35% fata de nefumatori, daca fumatorul lucreaza si intr-un mediu poluat si respira azbest sau alte noxe, riscul se cumuleaza si salta la 80-85%. Prapadul facut de tabagism in aparatul pulmonar inseamna cancer bronhopulmonar, bronsita cronica obstructiva etc. Fumul de tigara contine 400 de componente nocive, grupate in patru categorii. Din prima categorie face parte nicotina, care produce dependenta fizica si psihica. Cand se abandoneaza fumatul, apare fenomenul de sevraj, scazand nivelul de nicotina, se face simtita o agitatie psihomotorie, scade numarul batailor inimii. Pentru a evita acest sevraj, incearca sa se substituie nicotina cu substante pseudonicotinice, menite sa pacaleasca organismul cum ca inca ar fuma.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă