x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii

de Dr Dana Tinică    |    24 Iul 2011   •   21:00
Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii

Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin dureri la mis­ca­ri­le pumnului si policelui (degetului ma­re). Boala poate avea cauze neas­tep­tate! Ea se manifesta prin durere la nivelul articulatiei pum­nului, sub degetul mare. Dure­rea se poate instala brusc sau gradat, poa­te iradia spre degetul mare sau spre antebrat si este accentuata de mis­ca­rile pumnului si degetului mare (apu­care, prindere, rasucire, apasare, in­doire etc). De asemenea, apare o tumefactie sub degetul mare, re­giu­nea respectiva devenind ingrosata, in­tarita, uneori formandu-se un chist (formatiune cu continut lichid). In timp, miscarile degetului mare sau ale mainii se limi­teaza, pentru a evita durerea, ceea ce conturba activitatile zilnice si scade performantele profesionale.

Maladia este observata in cazul miscarilor repetitive ale articulatiei pumnului si mai ales degetului mare, impuse de meserie sau hobbyuri: munca pe linii de asamblare, canta­tul la un instrument, gatitul, cusutul sau tricotatul, gradinaritul, tenisul etc. Traumatismele locale pot fi si ele incriminate. Tinerele mame sunt in mod special expuse acestei afectiuni: ridicarea copilului, leganarea sa, sprijinirea capului in timpul hranirii impun departarea degetului mare de celelalte in forma de L si fortarea acestuia. Un sfert pana la jumatate dintre mame, in special cele care au copii de 6-12 luni, prezinta aceasta suferinta (care poate aparea si la bunici, personalul care ingrijeste copii in crese sau camine sau mai rar chiar la tati!), in acest caz afectiunea interesand ambele maini.

Ingrijirea unui bebelus cu greutate mai mare, patuturile joase, uneori varsta mai inaintata a mamelor cresc riscul aparitiei bolii. De altfel, suferinta apare de patru-cinci ori mai frecvent la femei decat la barbati, mai ales in jurul varstei de 40 de ani. Si tehnologia moderna genereaza astfel de probleme: manevrarea iPhon-ului sau iPod-ului, scrollingul sau tastarea pot avea acelasi efect.

Va puteti diagnostica usor: in­tin­deti bratul, indoiti degetul mare in palma, asezati degetele celelalte peste el si rasuciti pumnul in directia degetului mic. Daca apare imediat o du­re­re inseamna ca suferiti de aceasta boa­la. Primele masuri sunt simple: inc­ercati sa evitati miscarile care va produc durere, sa le inlocuiti cu unele ergonomice, aplicati punga cu gheata de cateva ori pe zi, invelita in prosop, nu direct pe piele si mentinuta 10-15 minute. Mamele care isi ridica bebelusul trebuie sa controleze actiunea, astfel incat sa puna o forta mai mare pe celelalte degete si pe an­te­brat. In timpul hranirii, asezati o per­nuta pe mana care ii sprijina ca­pul, astfel incat greutatea sa nu se spri­­jine direct pe degetul mare si pe ara­tator. Se pot lua si antiinflamatoare nesteroidiene. Daca durerile per­sista, este indicat sa va prezentati la un medic ortoped. Pentru inceput se imobilizeaza pumnul si degetul mare cu o orteza, timp de cateva saptamani, pentru a le pune in repaus si a permite activitatea mai usoara a celorlalte. Medicul va va in­di­ca ce miscari trebuie evitate si ce exer­citii fizice sunt recomandate in scop tera­pe­utic. Daca durerea persista se pot face injectii locale cu corticosteroizi. De obicei, una sau doua injectii, la interval de cateva luni, vor duce la disparitia durerilor. In caz con­trar se recurge la tratament chirur­gical.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei