x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boala dată de căpuşă

Boala dată de căpuşă

de Dr. Dana Chehne    |    21 Aug 2008   •   00:00
Boala dată de căpuşă

Muşcătura de căpuşă poate fi fatală. Toxinele transmise provoacă multe boli, printre care meningoencefalita. Căpuşa este activă în peri­oa­dele calde şi umede, primăvara, vara şi începutul toamnei.

Muşcătura de căpuşă poate fi fatală. Toxinele transmise provoacă multe boli, printre care meningoencefalita. Căpuşa este activă în peri­oa­dele calde şi umede, primăvara, vara şi începutul toamnei.


Căpuşele aşteaptă în zonele cu iarba înaltă, pe fruze, în păduri sau pajişti să găsească o nouă victimă, de care poate rămâne agăţată hrănindu-se chiar cîteva zile, timp în care îşi măreşte volumul. Cînd căpuşa rămîne ancorată mai multe zile, toxinele din saliva ei pot provoca reacţii locale şi sistemice: umflă­tură şi roşeaţă la nivelul muşcăturii, febră, slăbiciune musculară, chiar paralizie, care dispare însă la 24-36 de ore de la îndepărtarea căpuşei. Paralizia apa­re mai ales dacă muşcăturile sînt în zona capului sau în apropierea co­loanei vertebrale.

Meningoencefalita transmisă de căpuşă este o boală virală periculoasă, ce evoluează în două faze. După o săptămînă de la muşcătură, apar: febră, oboseală, cefalee, dureri musculare urmate de o perioadă asim­p­tomatică, pentru ca după aceea să apară semnele de afectare meningo-cerebrală: cefalee puternică, vărsături, durere a cefei, somnolenţă, convulsii, stare de confuzie. Nu există un tratament specific, dar există un vaccin care poate fi făcut de persoanele care lucrează sau locuiesc în zonele împădurite, unde sînt expuse la muşcături de căpuşă.


MĂSURI. Nu toate căpuşele sînt purtătoare de agenţi patogeni. Trebuie totuşi să tratăm muşcătura cu maximă seriozitate. Căpuşa trebuie îndepărtată cît mai rapid, dar, dacă nu aveţi o manualitate bună, este mai bine să vă prezentaţi la medic. În cazul în care nu puteţi face acest lucru, trebuie să apucaţi căpuşa cu o pensetă, cît mai aproape de piele, în zona capului şi să o extra­ge­ţi ferm, fără să o trau­ma­ti­za­ţi. Spă­laţi apoi bine locul şi mergeţi la medic, care va stabili conduita ce se impune în continuare.

Dacă petreceţi timpul în aer liber, în pădure sau pe pajişti îmbrăcaţi-vă în haine de culoare deschisă, cu mîneci lungi. Cămaşa trebuie băgată în pantaloni şi manşeta pantalonilor în şosete. La sosirea acasă, observaţi dacă dumneavoastră sau copiii aveţi vreo căpuşă pe piele. Folosiţi (cu precauţie, mai ales în cazul copiilor) pe piele un spray sau loţiune pentru îndepărtarea căpuşelor. În locul lui se poate folosi cu succes ulei de eucalipt.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă