x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boli cauzate de lipsa de somn

Boli cauzate de lipsa de somn

de Magda Colgiu    |    20 Mar 2011   •   14:21
Boli cauzate de lipsa de somn
Sursa foto: /Thinkstock

157242-04-17-sante-4.jpgSomnul insuficient afectează sănătatea organismului uman mai mult decât ne-am imagina. Specia­liştii americani au făcut o listă cu afecţiunile provocate de lipsa de somn, bazându-se pe studiile efectuate de-a lungul anilor.

 

 

Cancer de colon
Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt supuse riscului de adenom colorectal (tumoare benignă). Acest risc este mai mare cu 50% în cazul acestor persoane compa­rativ cu cele care dorm cel puţin şapte-opt ore pe noapte. Adenoamele pot degenera în tumori maligne dacă nu sunt tratate. Conform unui studiu reali­zat în SUA, această creştere a riscului apariţiei adenoamelor colorectale este comparabilă cu riscul de a avea o rudă de gradul unu bolnavă de cancer de colon. Legătura exactă dintre lipsa somnului şi cancerul de colon ar putea fi aceea că odihna insuficientă nu permite producerea de melatonină, hormon al cărui rol este de a "repara" ADN-ul.

 

Diabet
Femeile care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte au un risc cu o treime mai ridicat de a face diabet, arată un studiu realizat pe aproximativ 70.000 de femei, timp de zece ani. Cercetătorii cred că somnul insuficient poate reduce nivelul de leptină, un  hormon responsabil de saţietate. Prin urmare, din cauza puţinelor ore de somn, organismul are tendinţa de a mânca mai mult, fără control. În cadrul unui alt studiu, mai mulţi subiecţi  nu au fost lăsaţi să doarmă două nopţi consecutiv. Testaţi ulterior, s-a dovedit că aceşti subiecţi aveau un nivel crescut de grelină în organism. Grelina este un hormon care provoacă foame.

 

Boli cardiovasculare
Nivelul cortizolului, hormonul stresului, este, de asemenea, foarte mare în organismul unei persoane care doarme frecvent doar cinci ore pe noapte. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, prezenţa acestui hormon în cantitate mare provoacă şi creşterea tensiunii arteriale şi a glicemiei.

 

Depresie
Somnul şi starea de spirit sunt reglate de aceleaşi substanţe din creier. Prin urmare, orele insuficiente de odihnă determină alterarea stării de spirit. Acest lucru este confirmat şi de un studiu efectuat în 2002.
Conform acestei cercetări, aproximatix 21% dintre persoanele care dorm puţin se declară nemulţumite de viaţa lor. De asemenea, dintre aceştia, aproximativ 12% se declară chiar furioşi. Mai mult de 60% au afirmat că sunt nerăbdători atunci când sunt obligaţi să aştepte la rând sau în trafic. Prin comparaţie, doar 7% dintre persoanele care dormeau opt ore pe noapte s-au declarat nefericite, doar 20% sunt nervoase când sunt blocate în trafic.

 

Risc de accidente
Orice activitate care se desfăşoară în ziua care urmează unei nopţi de nesomn nu este efectuată cu maxim de concentrare. Poate fi vorba despre şofat, lucrat  sau chiar citit. Specialiştii americani susţin că şofatul în stare de somnolenţă, după o noapte sau mai multe în care organismul nu s-a odihnit, scade viteza de reacţie şi acuitatea reflexelor. Există chiar persoane care afirmă că şofatul în aceste condiţii e la fel de riscant ca şi condusul unui automobil în condiţii de ebrietate.

Reguli pentru un somn odihnitor. Iată cele 10
reguli care asigură un somn normal, recomandate de prof. dr Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: 
1. Fixaţi-vă ora de culcare şi cea de trezire.
2. Dacă v-aţi făcut un obicei de a dormi în timpul zilei, nu depăşiţi 45 de minute de somn.
3. Evitaţi consumul de alcool cu patru ore înainte de a merge la culcare şi nu fumaţi.
4. Evitaţi consumul de cofeină cu şase ore înainte de a merge la culcare. Acesta include cafeaua, ceaiul şi multe băuturi carbogazoase, precum şi ciocolata.
5. Evitaţi mâncarea grea, condimentată sau prea dulce cu patru ore înainte de ora de culcare. Este acceptată o gustare uşoară înainte de somn.
6. Faceţi mişcare în mod regulat, însă nu chiar înainte de culcare.
7. Folosiţi aşternuturi confortabile şi curate.
8. Identificaţi o temperatură propice pentru somn şi aerisiţi bine camera .
9. Blocaţi toate sunetele care vă pot distrage de la somn şi eliminaţi sursele de lumină pe cât posibil.
10. Nu folosiţi patul pentru munca de birou.

n) În România, aproape un milion de oameni suferă de tulburări de somn
n) Tulburările de somn sunt apreciate ca o epidemie globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii a 45% din populaţia lumii
n) Majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau tratate. Dar până acum
mai puţin de o treime dintre persoanele cu tulburări de somn caută ajutor specia­lizat.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei