x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bolile barbatiei

Bolile barbatiei

de Magda Marincovici    |    17 Sep 2005   •   00:00
Bolile barbatiei

Prostata este un organ ignorat. La fel si bolile lui. Prostatita, adenomul si cancerul de prostata sunt bolile principale ale prostatei. In 2010, in Romania este posibil ca 550.000 de barbati sa sufere de adenom de prostata.

Prostatita este o infectie provocata de o bacterie. Aceasta infectie poate fi depistata la orice varsta, dar mai ales la cele tinere. Simptomele initiale sunt asemanatoare gripei: febra, dureri musculare. Adenomul de prostata (hipertrofie benigna de prostata) corespunde unei tumori benigne si este specifica barbatilor peste 50 de ani. Ea se manifesta prin urinari dificile, frecvente, usturime, pana la retentia completa de urina etc. Cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer (dupa cancerul de plaman), la barbatii ce au trecut de 50 de ani.

AVERTISMENT. Prof. dr. Ionel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie si seful Centrului de Transpant Renal de la Institutul Clinic Fundeni, avertizeaza ca un numar de 70 din 100.000 de barbati intre 50 si 60 de ani sufera de cancer de prostata, 100 din 100.000 de barbati cu varste intre 60 si 70 de ani sunt bolnavi de aceasta maladie, iar 180 din 100.000 de barbati de peste 70 de ani au probleme severe de sanatate din cauza acestei afectiuni.

PROGRAM. Comparativ cu alte tari, "Ministerul Sanatatii nu deruleaza un program national in patologia prostatei", atrage atentia prof. dr. Ionel Sinescu. De asemenea, multi pacienti intrerup tratamentele sau nu beneficiaza deloc de ele din cauza costurilor crescute ale coplatei retetelor. Rezultatul este dramatic: operatia. Astfel, in anul 2000, din patru operatii efectuate, una a fost pentru afectiuni grave ale prostatei.

Prof. dr. Nicolae Calomfirescu spune ca boala de prostata este o problema social - medicala, in conditiile in care, potrivit evaluarilor statistice, in urmatorii 15 ani populatia Romaniei va scadea, dar va creste ponderea barbatilor trecuti de 60 de ani. Astfel, potrivit specialistilor, in 2010, in tara noastra, 550.000 de barbati vor suferi de adenom de prostata.

DEPISTARE PRECOCE
Scopul avertismentelor este de a-i sensibiliza pe barbati sa faca anual controale specifice, pentru a depista in faze incipiente cancerul de prostata. Prof. dr. Nicolae Calomifrescu sfatuieste populatia masculina, peste 50 de ani, sa-si faca urodinamica si antigenul prostatic, care delimiteaza boala benigna de cea maligna a prostatei. Boala prostatica este inclusa in subprogramul de cancer, dar din cauza subfinantarii celor doua putini fac aceste investigatii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă prostată