x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bolnavi care triseaza

Bolnavi care triseaza

de Florin Condurateanu    |    23 Iul 2005   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Psihicul este strans legat de somatic, adica de functionarea organelor. De altfel, se intrepatrund adesea suferintele somatice, adica ale corpului, cu suferintele psihicului.
PULSUL MEDICINEI
Psihicul este strans legat de somatic, adica de functionarea organelor. De altfel, se intrepatrund adesea suferintele somatice, adica ale corpului, cu suferintele psihicului.
Conferentiar doctor Radu Mihailescu, directorul general al Spitalului de psihiatrie "Obregia", continua sa demonstreze cum intre corp si psihic, intre corp si suflet exista o unitate. Orice boala a corpului, adica somatica, este insotita si de componente psihice, de ingrijorare, de insomnii, de agitatie, de tristete. Uneori, doua suferinte sunt prezente in acelasi timp, ele se influenteaza reciproc. Un om sufera de ulcer si in acelasi timp are o anxietate, de exemplu, atacuri de panica. Tratamentele trebuie sa tina seama de suferintele corpului, dar si de suferintele psihicului. Intr-un fel este tratat un schizofrenic care are si diabet, si cu alte medicamente, bolnavul de schizofrenie, care nu este si diabetic. Alteori, tulburarile anxioase si cele depresive sunt acompaniate si de suferinte somatice, de exemplu, dureri de inima, sufocari, fenomene digestive, furnicaturi.

Sunt cazuri cand niste tulburari psihice se manifesta doar prin fenomene somatice, prin suferinte ale corpului. Cand medicii le atrag atentia acestor bolnavi ca problema lor este de natura psihica, ei se supara, cred cu obstinatie ca sufera de o boala somatica, a corpului si ca li s-a pus diagnosticul gresit, formalizat doar pe o tulburare psihica. In aceasta categorie intra si ipohondrii, aceia care sunt obsedati tot timpul ca ii macina o boala. Nu trebuie neglijate acele boli care au o dubla cauza, sunt determinate si de componenta somatica, dar si de componenta psihica. Hipertensiunea este o boala somatica, a corpului (simplist traducand termenul somatic), dar tensiunea marita este determinata si de factorii psihologici. La fel dubla motivatie, atat somatica, cat si psihica, a crizelor de astm.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă