x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bolnavul de BPOC trebuie să facă multă mişcare

Bolnavul de BPOC trebuie să facă multă mişcare

de Florin Condurateanu    |    19 Dec 2011   •   21:00
Bolnavul de BPOC trebuie să facă multă mişcare

BPOC insumeaza toate necazurile aduse de acea boala de plamani care micsoreaza grav capacitatea de respiratie si il face pe suferind sa oboseasca dupa urcarea a catorva trepte sau dupa parcurgerea a 200 de metri. Componenta de bronsita cro­nica obstructiva duce la micsorarea sectiunii de trecere a aerului prin bronhii. Iar componenta de enfizem pulmonar provoaca un alt dezastru. Se sparg acele saculete cu aer din plamani, apar gauri mari, mic­so­ran­du-se astfel suprafata de schimb intre aerul bogat in oxigen si sangele saracit in oxigen.

Primul pas al tratamentului pentru BPOC este lasarea de fumat. In orice moment se impune abandonarea tigarilor, pentru ca se opreste deteriorarea capacitatii de respiratie. BPOC este o boala cronica, evolutiva, si orice s-ar face nu se poate reveni la vechea respiratie ampla. Lasarea de fumat franeaza stricarea in continuare a capacitatii de respiratie.

Fumul tigarii contine multe gaze toxice care provoaca o reactie de inflamatie cronica in bronhii. Bolnavul de BPOC tuseste si expectoreaza. In profunzimea plamanilor, gazele tutunului gauresc alveolele si aduc enfizemul.

Bolnavii de BPOC fac mai des raceli si mult mai grave. Bolnavii de BPOC au febra mare, expectoreaza cu puroi. Viroza mai rea decat la omul obisnuit il obliga pe bolnavul de BPOC sa se interneze in spital. Acolo, el este supus unui tratament intens cu antibiotice si cortizon. Intre episoa­dele exacerbate de raceli, bolnavul de BPOC urmeaza un tratament de fond, pentru a rari imbolnavirile de raceala si a face mai suportabila oboseala data de boala. Dupa ce s-a lasat de fumat, suferindul de BPOC tuseste mai putin si expectoreaza mai putin. Medicamentele pentru BPOC trebuie inhalate. Este vorba despre bronhodilatatoare si medicamente pe baza ce corticoizi, ambele administrate prin inhalare. In categoria bronhodilatatorelor intra medicamentele anticolinergice sub forma de spray.

Tot in familia bronhodilatatoarelor se incadreaza si medicamentele simpatomimetice. Tot ca bronhodilatatoare se recomanda pastilele de teofilina, mai ales retard, un fel de ruda cu miofilina. In terapia pentru BPOC, clasa de medicamente corticoizi inhalatori inseamna sprayuri cu cortizon. Aceste sprayuri cortizonice sunt mai putin eficace ca in cazul astmului, dar, pe termen lung, crizele de raceala se raresc. Una peste alta, tratamentul in BPOC duce la crize mai rare si la respiratie mai buna. In faza avansata a BPOC, bolnavul trebuie sa-si ia acasa un aparat concentrator de oxigen care-i usureaza respiratia. Bolnavul de BPOC nu trebuie sa stea in pat, ci sa faca miscare, pentru a-si antrena respiratia.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei